Українська Вікіпедія посідає 9 місце за якістю основних статей

Нагорода лідеру змагань за якість проекту Meta
На початку травня українська Вікіпедія піднялася з 11 одразу на 9 місце серед усіх мовних розділів за якістю статей.

Такий рейтинг запроваджений Фондом Вікімедія: на його допоміжному сайті Meta визначено перелік 1000 статей, які повинна мати кожна Вікіпедія. Теми статей охоплюють різноманітні галузі знання. Також передбачається, що кожна із визначених статей має містити принаймні базові відомості, крім того перелік статей періодично уточнюється. Таким чином Фонд дав орієнтир розвитку та всебічного тематичного наповнення для кожного мовного розділу Вікіпедії. Формальним показником якості вважається розмір статті без урахування службового (наприклад, міжмовні посилання) та закоментованого тексту.

Впродовж останніх трьох місяців – у лютому, березні та квітні – наша Вікіпедія мала найбільший приріст якості статей і змогла випередити японську та португальську Вікіпедії, залишивши їх відповідно на 11 та 10 позиції. Успіх лютого місяця, коли користувач Дядько Ігор взяв собі за правило: ані дня без поліпшеної статті, – надихнув багатьох користувачів. Негласно сформувалася група “дописувачів” та “поліпшувачів” 1000 необхідних статей. Активно до співпраці долучилися користувачі Mr.Sirus Iton, Когутяк Зенко, Erud, Mr.Rosewater, Shkod, Onysko, Alex Blokha. Майстерний ботовласник DixonD написав для активістів скрипт збору та оновлення статистики: тепер майже щотижня можна було відслідковувати, наскільки “виросли” наші 1000 необхідних статей.

Варто також зауважити, що від січня 2010 року рейтинг очолює каталонська Вікіпедія, яка налічує загалом близько 340 тисяч статей. За нею слідують найбільші Вікіпедії англійська (понад 3,6 млн. статей), німецька (понад 1,2 млн. статей). Тож, плани користувачів української Вікіпедії досить амбітні, і вони мають усі шанси справдитись!

Опубліковано у Статистика. Додати до закладок постійне посилання.

Залишити коментар