Підсумки Wikimedia CEE Meeting 2012

Перша вікіконференція країн центральної та східної Європи стала дуже важливим заходом для багатьох країн, які взяли в ній участь. У заході взяли участь делегати з 18 держав, які представляли як регіональні відділення Фонду Вікімедіа, так і країни, де ці відділення тільки організовуються.

Співпраця між відділеннями, поглиблення транскордонного співробітництва між вікіпедійцями і вікімедійцями стали головними лейтмотивами конференції. Уже з перших хвилин дискусій було акцентовано увагу на проблемі перекладів між різними мовними розділами Вікіпедії. Представники ВМ УА запропонували започаткувати проведення спільних вікі-тижнів, які будуть стосуватися тематики країн, у яких вони проводяться. Було наголошено на необхідності більш тісної співпраці між країнами центральної та східної Європи.

Посилення співпраці в регіоні відбувається на фоні зниження інтересу до Асоціації відділень Фонду Вікімедіа (WCA), започаткованої цьогоріч у Берліні. Цьому сприяє, зокрема, відсутність підтримки асоціації з боку Фонду Вікімедіа, на чому в черговий раз наголосив Асаф Бартов. Сьогодні від активної участі у WCA відмовилися Німеччина і Франція, не поспішають зі схваленням Берлінської угоди й інші країни. Звернути увагу на Асоціацію відділень цього разу активно закликали англійці. Вони намагалися переконати, що WCA – це парасолька, яка має захищати регіональні відділення. Але більшість хвилюючих запитань щодо того, як має діяти й розвиватися асоціація так і залишилися відкритими.

Окрема дискусія стосувалася механізму виплати заробітної плати штатним працівникам відділень Фонду Вікімедіа. Учасники дійшли висновку, що запровадження заробітних плат необхідно у випадках, коли спільнота вікімедійців не бачить можливості виконати те чи інше завдання на волонтерських засадах. Так, багато відділень наймають тимчасово працівників під час реалізації певних проектів. І Фонд їх у цьому підтримує.

Учасники дискусії щодо паблік рілейшнз були вражені досягненнями ВМ УА у цій сфері. Виявляється, що на сьогоднішній день у центральній та східній Європі немає аналогів тому інформаційному буму щодо діяльності відділення Фонду, який ми спостерігаємо в Україні. Тож ми охоче ділилися власним досвідом організації PR.

Другий день конференції розпочався із презентації польського проекту “Вікіекспедиції”. На відміну від щорічних польських тижневих і двотижневих експедицій, в Україні розроблена методика короткострокових (1-2 дні) Вікіекспедицій. Наш досвід сподобався як полякам, так і білорусам, туркам, чехам. На підсумковому засіданні проект “Вікіекспедиції” на основі досвіду Польщі й України був названий серед основних європейських заходів, що плануються на 2013 рік. Була анонсована перша транскордонна Вікіекспедиція (Польща – Чехія – Німеччина). Багатьох зацікавила можливість відвідати із Вікіекспедицією Зони відчуження ЧАЕС.

Також набирає обертів проект GLAM. Дискусію вели англійці, які особливу увагу приділили необхідності запровадження повсюди QR-кодів. Вони наголосили на тому, що безпосереднім завданням відділень Фонду Вікімедіа є робота з органами місцевої влади, чиїм коштом зазвичай встановлюються таблички з кодами, щодо посилань з них саме на відповідні сторінки Вікіпедії, а не на місцеві ресурси.

Для проекту GLAM, зокрема, винятково важливий переклад статей. Використовуючи, приміром, Google Translate ми можемо перекласти статтю з одного мовного розділу на інший, яка згодом буде відредагована більш досвідченими користувачами. Ще раз було наголошено на необхідності проведення спільних вікі-тижнів. Так, уже найближчим часом такий відбудеться між Україною та Естонією.

З метою конкретизації зібрання матеріалу під час Вікіекспедицій, Україна й Росія запропонували провести наступного року фотоконкурс краєвидів “Вікі любить Землю”. Коментуючи цю пропозицію Асаф Бартов сказав: “Вітаю! Маємо новий чудовий проект”.

Також у Белграді жваво обговорювалася можливість проведення однієї з наступних міжнародних вікіконференцій (можливо й Wikimedia CEE Meeting) в Одесі або якомусь іншому місті України. Це свідчить про великий інтерес до України в світі і значний творчий потенціал ВМ УА.

***

Після завершення Белградської конференції на запрошення колег з Македонії 15 жовтня ми відвідали столицю цієї країни – м. Скоп’є. Там відбулася зустріч із активом місцевого відділення Фонду Вікімедіа. Ми обмінялися досвідом щодо особливостей роботи наших організацій. Під час дискусії виникла ідея реалізувати спільний транскордонний проект щодо поліпшення статей української і македонської Вікіпедії про Македонію й Україну відповідно. Група македонців з цією метою відвідає Україну, а група українців – Македонію.

Більше інформації читайте тут: http://meta.wikimedia.org/wiki/Wikimedia_CEE_Meeting_2012

Опубліковано у Закордонний досвід, Конференції, Проекти з партнерами, Публічні заходи. Додати до закладок постійне посилання.

2 Responses to Підсумки Wikimedia CEE Meeting 2012

  1. Ґуґлій коментує:

    Чудовий звіт! Дякую!
    P.S. Приставка “вікі” пишеться разом, а не через дефіс. Так само як “еко”, “теле”, “агро”, “авто” тощо. Ця приставка, здається, навіть увійшла у останній другий том академічного тлумачного словника у 20 томах.

    Подобається

  2. nickispeaki коментує:

    супер!

    Заодно зустрічна пропозиція – провести вікіконференцію в Алушті влітку 2013 року, скажімо 16-18 серпня. Алушта – дуже чудове місце. Є чимало місць для конференції, та, звістно, море, теплий і мякий клімат.

    Коли буде поїздка до Македонії? Коли македонці до нас приїдуть? Ну і, звістно, ОБОВЯЗКОВО треба зробити пару спільних вікітижнів Україна-Македонія.

    Подобається

Залишити коментар