Найстаріша громадська організація України – партнер ВМ УА

У вирі бурхливих вікі-подій останнього часу залишилося без особливої уваги підписання 25 квітня ц.р. Меморандуму про співпрацю громадської організації “Вікімедіа Україна” з найстарішим об’єднанням громадян в Україні – Всеукраїнським товариством “Просвіта” імені Тараса Шевченка. Між тим, це великий крок на шляху акумулювання всередині найбільшої енциклопедії світу інформації, яку за 143 роки від часу заснування подарувала Україні “Просвіта”.

Співпраця редакторів української Вікіпедії і просвітян розпочалася ще минулого року. Просвітянський тижневик “Слово Просвіти” став першим в Україні друкованим виданням, яке дозволило використовувати свій архів на умовах ліцензії Creative Commons Attribution/Share-Alike 3.0 Лист, що підтверджує це, був переданий виконавчому директору ГО “Вікімедіа Україна” Юрію Пероганичу на Першій українській Вікіконференції 17 вересня 2011 року. Як інформаційний партнер, тижневик з 2011 року публікує авторські матеріали про найважливіші заходи ГО “Вікімедіа Україна”. Окрім того, просвітяни сприяли проведенню загальних зборів ГО “Вікімедіа Україна” 17 грудня 2011 року та радо відгукнулися взяти участь у роботі Другої Вікіконференції у Харкові 28-29 квітня 2012-го.

Тепер спільна праця просвітян і вікімедійців буде ще продуктивнішою. Меморандум передбачає взаємодію у проектах обох організацій, а також створення спільного проекту «Товариство «Просвіта» у Вікіпедії», що сприятиме наповненню енциклопедії інформацією про діяльність «Просвіти», налагодженню активного діалогу просвітян зі спільнотою дописувачів Вікіпедії. З текстом документу можна ознайомитися тут.

Довідка

Товариство «Просвіта» виникло в 1868 році в Галичині як противага антиукраїнським течіям у культурному житті: колонізаторській, підтримуваній цісарською владою, — з одного боку, і русофільській, — з другого. Наприкінці 80-х років, коли агонізувала комуністична система в Україні, досвід «Просвіти» прислужився справі самоусвідомлення, самоідентифікації українців, реалізації національної ідеї. 11-12 лютого 1989 року в Республіканському будинку кіно відбулась установча конференція Товариства української мови ім. Т. Г. Шевченка — перший легальний форум незалежної громадської організації у Києві. 12 жовтня 1991 року Товариство  української мови було реорганізоване у Всеукраїнське товариство «Просвіта» імені Тараса Шевченка. Відтоді це українська громадська організація культурно-освітянського спрямування. Очолює товариство народний депутат України Павло Мовчан. Детальніше про діяльність “Просвіти” читайте тут: http://prosvitanews.org.ua

Громадська організація «Вікімедіа Україна» є регіональним відділенням Фонду «Вікімедіа», який опікується розвитком Вікіпедії та низки інших вікі-проектів. Вікіпедія є волонтерським проектом, тому він потребує підтримки для реалізації ідей, пов’язаних з поширенням вільних знань. Детальніше про діяльність “Вікімедіа Україна” читайте тут: http://ua.wikimedia.org

Опубліковано у Проекти з партнерами. Додати до закладок постійне посилання.

1 Responses to Найстаріша громадська організація України – партнер ВМ УА

  1. nickispeaki коментує:

    о! тільки хотів запитати, що воно таке – чому в довідці інфо про краєзнавців, коли йдеться про Просвіту? І де ж він, той договір? Коли за посиланням тільки договір з краєзнавцями?

    Подобається

Залишити коментар