Вікі любить пам’ятки: Україна на 1-му місці за кількістю фотографій

Українська частина міжнародного фотоконкурсу пам’яток культурної спадщини «Вікі любить пам’ятки 2014», що тривала з 15 вересня по 15 жовтня, завершилася: за місяць до вільного користування завантажено понад 47 тисяч фотографій.

За кількістю завантажених фотографій Україна посідає 1-е місце серед 41 країни. На другому місці – Польща (понад 45 тисяч фото), на третьому – Німеччина (більше 35 тисяч). Вирішальним виявився останній день, протягом якого учасникам з України вдалося завантажити 7 тисяч фотографій.

У міжнародному конкурсі станом на 15 жовтня завантажено понад 295 тис. фото. У більшості країн конкурс уже завершився, до 24 жовтня триває прийом робіт в Ізраїлі, до 31 жовтня — у Росії та Македонії.

Загалом в українській частині конкурсу цього року взяли участь більше 500 авторів. Їм вдалося завантажити фотографії понад 14 тисяч об’єктів культурної спадщини, з яких найбільше – в Києві (2910 пам’яток), Львівській (1340) та Одеській (1254) областях, найменше – в Луганській області (15), Севастополі (55) і Донецькій області (95).

Собор Олександра Невського (Ялта, Крим). Автор фото – Demmarcos. Ліцензія CC-BY-SA 4.0

Резиденція буковинських митрополитів (Чернівці). Автор фото – Bukovynka. Ліцензія CC-BY-SA 4.0

Аккерманська фортеця (Білгород-Дністровський, Одеська область). Автор фото – Vimoculars. Ліцензія CC-BY-SA 4.0

 

Конкурсний список пам’яток для фотографування завдяки зусиллям вікіпедистів цього року досяг 70 тисяч об’єктів історико-культурної спадщини усієї України. Підготовка конкурсних списків є найбільш трудомісткою частиною організації конкурсу – в Україні відсутній єдиний реєстр пам’яток, Міністерство культури не володіє повною інформацією, області та районні управління та відділи часто теж не мають готових списків, а деякі навіть вважають, що ця інформація є службовою. Так, Покровська РДА на Дніпропетровщині відмовила у наданні переліку історико-культурних пам’яток, посилаючись на Перелік відомостей, що становлять службову інформацію, при наявності яких документу присвоюється гриф «Для службового користування». Вважаючи відмову адміністрації неправомірною, ми звернулись до Фонду захисту права на доступ до інформації з проханням забезпечити юридичний супровід в отриманні списку пам’яток та оскарженні Переліку, положення якого не відповідають вимогам законодавства України та суттєво звужують право на доступ до публічної інформації.

Ще однією суттєвою перешкодою для організації конкурсу є відсутність в Україні т. зв. «свободи панорами». Це положення у законодавстві, яке дозволяє фотографування усіх територій міста, відкритих для вільного пересування. За умов відсутності “свободи панорами”, публікація фотографій окремих будівель, пам’ятників,  скульптур чи інших об’єктів може вважатися порушенням прав їх архітекторів або скульпторів. Це дозволяє, зокрема, адміністраторам Вікісховища вилучати фотографії сучасних українських пам’ятників і будівель, вбачаючи в них “порушення авторських прав”. Зокрема під правову “цензуру” потрапили нещодавно фотографії будівлі Верховної Ради України, архітектором якої є Володимир Заболотний (1898-1962).

Наразі “Вікімедіа Україна” готує пропозиції щодо внесення відповідних змін і до Законодавства України. Раніше, 1 жовтня набули чинності поправки до Цивільного кодексу Росії щодо «свободи панорами», які стосуються фотографування будівель. У багатьох інших країнах, (зокрема у Польщі, Великій Британії, Німеччині, Іспанії, Вірменії, Молдові та ін.), поправки стосуються не лише будівель, а й інших творів мистецтва, таких як пам’ятники чи статуї.

До кінця 2014 року також планується провести конкурс із написання статей про пам’ятки у Вікіпедію.

Використано тексти прес-релізу

Опубліковано у Конкурси | Теґи: . | Додати в закладки: постійне посилання на публікацію.

Залишити коментар