Запали символічну свічку пам’яті у Вікіпедії

Люди Правди. Серія плакатів про тих, хто, ризикуючи кар’єрою, свободою або навіть життям, зробили все, щоб зберегти та поширити правдиві відомості про Голодомор. Щоб світ знав.

«Щоб світ знав» — ці слова були актуальними для тих хто говорив і писав в 1933-му, і такими вони залишаються досі[1]

Голодомор геноцид українського народу 1932-1933 / Український інститут національної пам'яті. — К. : Видавництво імені Олени Теліги, 2008. — 25 с.

Брошура «Голодомор геноцид українського народу 1932—1933»

Сьогодні — остання субота листопада. Сьогодні — День пам’яті жертв голодоморів. Цього року Український інститут національної пам’яті (УІНП) запропонував спеціальну тему для підкреслення певного аспекту трагедії Голодомору 1932—1933 років: «Люди правди». Це особливе вшанування пам’яті людей, які ризикуючи кар’єрою, свободою або навіть життям зробили все, щоб зберегти та поширити правдиві відомості про Голодомор.

О 16:00 оголошується загальнонаціональна хвилина мовчання, після чого по всій Україні відбувається акція «Запали свічку». Але свічку можна і треба палити не тільки воскову чи парафінову. Вогонь завжди був символом і знань, і пам’яті. Гасло заходів 2015 року — «Щоб світ знав». А стаття у Вікіпедії — це дуже гарна можливість розказати про цю трагедію всьому світу. Створіть статтю про когось із «людей правди» (українською досі нема статті про Йогана Людвіґа Мовінкеля, прем’єр-міністра Норвегії, Президента Ради Ліги Націй у 1933 році, який виніс питання Голодомору на розгляд Ради Ліги Націй) чи про якесь дотичне явище (музей, дослідників, наприклад, нема статті про Бельгійський комітет допомоги голодуючим України та Кубані тощо). Якщо знаєте якусь іноземну мову, створіть статтю в іншому мовному розділі Вікіпедії. Чи перекладіть із української.

Нині пророче перо мочається у людьку кров і на скрижалях доби виписує одне слово: хліб[2]

На сайті Українського інституту національної пам’яті можна знайти видання про Голодомор. І щоб почитати, і щоб використовувати у статтях. І не тільки українською. Також УІНП передав свої брошури під вільною ліцензією, і їх можна використовувати у вікіпроектах.

З 29 вересня по 29 грудня 2013 року в розділі Вікіпедії українською мовою проходив Місяць пам’яті жертв Голодомору 1932—1933 років. Частина статей про Голодомор, які так і не були створені з того часу, а також статті про «людей правди», винесені в окремий список: Свічка пам’яті. Не бійтеся і не лінуйтеся запалити і цю символічну свічку знань та пам’яті. Щоб світ знав.

Люди Правди. Олександра Радченко. Щоб світ знав.

Люди Правди. Олександра Радченко. Щоб світ знав

Якщо Ви ще не створювали статей у Вікіпедії і Вам трохи лячно, не бійтеся. У нагоді Вам може стати в нагоді шпаргалка чи брошура для редагування. Виходьте із зони комфорту. Люди правди це зробили. І ми їм винні хоча б спробу подолати власний страх…

[2] Самчук, Улас. Марія: Повість. — К.: Школа, 2007. — с. 116.
Опубліковано у Історія, Вільні ліцензії, Поточні події. Додати до закладок постійне посилання.

Залишити коментар