Миколаївські студенти гуртом пишуть статті у Вікіпедію

Вікіпедію може писати кожен охочий — ви про це знали? Угорі кожної статті є кнопка «Редагувати», яка дозволяє дописати щось у статтю енциклопедії і тут же зберегти. Хтось про неї не знає, хтось помітив і пропустив повз вуха. Але є люди, які користуються можливістю редагувати найбільшу енциклопедію світу на повну.

Ця миколаївська історія почалася з того, що про кнопку редагування дізнався викладач Миколаївського національного університету імені В. О. Сухомлинського, доцент кафедри української літератури Тарас Кремінь. Дізнався сам — вирішив залучити до редагування і своїх студентів. Вікіпедія вносить щось нове у навчання, вона убезпечує від однакових робіт різних студентів, полегшує викладачу тягар перевірки текстів, і взагалі: якщо хочете, щоб студенти не плагіатили статті Вікіпедії у свої реферати, загадаєте їм написати статті, яких у ній ще немає. Логічно? Так у Вікіпедії з’явився курс «Культура Півдня. 100 літературних біографій».

На окремій сторінці курсу у Вікіпедії є перелік біографій літераторів миколаївського краю, які потребують доопрацювання або ж створення з нуля. Тридцять студентів взяли собі по статті чи дві.

12-13 грудня досвідчені редактори Вікіпедії провели для цих студентів віківишкіл. Вікіпедія з’явилася не вчора, і є досвідчені користувачі, які можуть навчити інших, як створювати і редагувати статті, тож коли їх просять — вони приходять. Традиційний віківишкіл — одно- чи дводенний, на ньому слухачам розповідають про правила Вікіпедії і прийоми редагування, і тут же закріплюють редагуванням живих статей енциклопедії.

Студенти зауважили, що вони не бралися редагувати Вікіпедію, бо не знали, як це робиться, думали, що буде складно. Натомість усе виявилося доволі просто: вони підготували матеріали, а тоді з допомогою вікіпедистів виклали їх у Вікіпедію. Тепер вона містить більше інформації про письменницю Віру Іванівна Марущак, краєзнавця Віктора Олексійовича Жадька, поета Марка Самійловича Лисянського та інших. Робота над статтями ще триває, але тепер справа за дрібним оформленням.

ГО «Вікімедіа Україна», яку попросили провести вишкіл, сподівається на подальшу співпрацю з викладачами МНУ імені В. О. Сухомлинського, адже найбільшою мірою це від них залежить, чи будуть студенти штампувати реферати кудись в шухляду, чи поповнюватимуть інфопростір україномовними публікаціями.


Автор фотографій — Ілля Корнійко, ліцензія CC-BY-SA-4.0 (світлини можна вільно використовувати за умови вказання автора і назви ліцензії)

About Vira Motorko

фанатка Вікіпедії
Опубліковано у Проекти з партнерами. Додати до закладок постійне посилання.

Залишити коментар