Пам’яті вікіпедиста Олега Яцожинського

11 квітня 2019 року пішов з життя Олег Яцожинський — геолог за фахом, який був активним дописувачем Вікіпедії під псевдонімом Helgi.

File:Lviv. WikiConference 2015 (49).JPG

Олег Яцожинський під час Вікіконференції 2015. Автор фото: Star 61, CC BY-SA 4.0

Олег народився 17 листопада 1976 року в м. Стрий Львівської області. Все його життя було присвячено геології — науці про тверду оболонку Землі. Захистивши дисертацію в 2002 році в ІГГГК НАНУ на звання кандидата геологічних наук, Олег пропрацював в ряді геологічних інститутів — Львівське відділення УкрДГРІ (2002-2006), ДП «Науканафтогаз» (2006-2008, 2010-2011), ВАТ «Геотехнічний інститут» (2008-2010). Останні вісім років життя працював завідувачем лабораторії фізики мінералів Геологічного факультету Львівського національного університету імені Івана Франка.

Окрім активної науково-дослідницької роботи, Олег докладав зусиль до популяризації геології: читав науково-популярні лекції, досліджував стан та можливості розвитку геотуризму, брав участь в розробці геотуристичних маршрутів, та власне співорганізовував науково-популярні поїздки по рідному краю присвячені геології.

Олег дописував Вікіпедію українською мовою з 2007 року, а з 2014 по 2019 рік був  адміністратором. Він започаткував 198 статей, і п’ять з них сьогодні мають статус «добра»; загалом зробив понад 14 000 редагувань. Олег дописував на різні тематики — писав статті за своїм фахом, а також про свої захоплення: наприклад, історію та краєзнавство.

Цінним внеском користувача Helgi до української Вікіпедії стали завантажені ним медіафайли — геологічні та інші карти Галичини, україномовні схеми та діаграми з геології та ін. Дописуючи до статей Вікіпедії Helgi був вимогливий до себе та до інших користувачів, його внески завжди відрізнялись високою якістю, верифікованістю.

Він називав дописувачів Вікіпедії «вікінгами» і генерував багато сміливих ідей — саме Олег чи не перший запропонував створити громадську організацію «Українська Вікіпедія» (під час львівської вікізустрічі в лютому 2008 року).

У 2015 році Олег приєднався до нашої організації, а у 2016 році був обраний до керівного органу — Правління. Він координував проект Вікіекспедиції, входив до організаційного комітету Вікіконференції 2015 року, що проходила у Львові на базі Географічного факультету Львівського національного університету імені Івана Франка, проводив віківишколи для викладачів університету, а також започаткував інтелектуально-спортивну забавку з редагування Вікіпедії між командами дописувачів (проект WikiFix).

Автор фото: Сергій Петров, CC BY-SA 4.0

Олег Яцожинський у Львівському університеті. Автор фото: Сергій Петров, CC BY-SA 4.0

Згадує користувач Звірі:

«Helgi був надзвичайно активним науковцем, вікіпедистом, популяризатором науки. В ньому жила і била ключем, наче потужне джерело, ідея донесення наукових знань до широкого загалу — тому мабуть він так багато віддав Вікіпедії, організував «Геоатракції» — поїздки по області до різних геологічно-цікавих об’єктів з науково-популярним супроводом, читав науково-популярні лекції.  Думаю, можна сказати що він жив цією ідеєю — навіть вже серйозно хворіючи у 2018 році, він взявся за організацію наукового лекторію у Львові і встиг зібрати навколо себе зацікавлених в цьому місцевих науковців різних галузей».

Редактори української Вікіпедії та ГО «Вікімедіа Україна» висловлюють співчуття рідним та близьким померлого Олега Яцожинського. У Вікіпедії створено сторінку, де можна залишити свої співчуття.

Для матеріальної підтримки родині — номер банківської картки дружини Олега Іванни Кметь: 5168 7422 2088 3015 (ПриватБанк).

Опубліковано у Особистості. Додати до закладок постійне посилання.

1 Responses to Пам’яті вікіпедиста Олега Яцожинського

  1. Сергій Богданський коментує:

    Що з ним сталося?

    Подобається

Залишити коментар