Україна на карті Вікіпедії, Вікіпедія на карті України

Серед багатого розмаїття статей у Вікіпедії є і такі, що пов’язані з певним місцем на Землі. Це можуть бути статті про населені пункти, визначні пам’ятки архітектури, природи, місця важливих історичних подій, або будь-які речі, які мають власні географічні координати.

Вікіпедія пропонує декілька варіантів наведення географічних координат в статтях. Серед них є і такі, що можуть бути виявлені та розібрані автоматичними аналізаторами. Отримані в результаті автоматичного аналізу бази даних потім можуть бути використані для полегшення пошуку інформації про певну місцевість, як це зроблено, наприклад, в службі карт Ґуґл. Серед інших варіантів застосування цих баз даних є і можливість візуалізації та аналізу повноти висвітлення певної місцевості у Вікіпедії. Такі візуалізації можна навіть порівнювати з виглядом Землі з космосу вночі.

В інтернеті можна знайти візуалізації та поверхневий аналіз геокодованих статей (статей, в яких міститься інформація про географічні координати описаного об’єкту) найбільших мовних розділів Вікіпедій. На жаль, в цих роботах українська Вікіпедія оминається. В цій статті буде проведений аналіз геокодованих статей української Вікіпедії.

Світ на карті української Вікіпедії

Земна куля охоплена українською Вікіпедією не повністю. У Вікіпедії українською мовою знаходиться 105 тисяч геокодованих статей. Однак за застарілими даними український розділ знаходився на 12 місці за кількістю гекодованих статей серед всіх мовних розділів. Найбільшу кількість геокодованих статей має англомовний розділ, в якому знаходиться близько 933 тисячі геокодованих статей.

Геокодовані статті української Вікіпедії нанесені на карту Світу

Геокодовані статті української Вікіпедії нанесені на карту Світу

Із 105 тисяч геокодованих статей української Вікіпедії на територію України припадає 34217 статті, або 32%.

Якщо нанести геокодовані статті української Вікіпедії на карту Світу, то можна побачити декілька великих скупчень: в Україні (34217), Іспанії (7512), Франції (36771), Італії, Японії, та Удмуртії (Росія). Решта великих країн та навіть континентів залишаються, великою мірою, без відповідних статей. Наприклад, на сусіда України та партнера в проведенні Євро-12 — Польщу — припадає лише 1032 статті. В сусідній Росії частково задовільним можна назвати покриття Удмуртії (до 1500 статей), а решта території залишається без покриття геокодованими статтями.

Геокодовані статті української Вікіпедії нанесені на карту Європи

Геокодовані статті української Вікіпедії нанесені на карту Європи

Україна на карті Світу

На візуалізаціях геокодованих статей іншомовних вікіпедій можна помітити темну пляму на місці України (приклад, або інший приклад). І це не дивно: в іншомовних Вікіпедіях відчувається дефіцит геокодованих статей з координатами в Україні.

Щільність покриття Європи геокодованими статтями англомовної Вікіпедії (tracemedia.co.uk)

Так, з майже 706 тисяч геокодованих статей англомовної Вікіпедії лише 1483 (0.21% від загальної кількості) статті вказують на Україну. Для порівняння, на територію Польщі припадає 37540 статей англомовної Вікіпедії, тобто, в 25 разів більше за Україну. Різниця в щільності наповнення ще більша: на Україну припадає 0.0025 статті на км², а на Польщу — 0.12 статті на км², або в 47 разів більше. Для досягнення аналогічної щільності, англомовна Вікіпедія має містити близько 69 тисяч статей з географічними координатами в Україні.

Диспропорція в інших мовних розділах не менша:

  • Так, німецька Вікіпедія має 142 тисячі статей з географічними координатами в Німеччині, і лише 893 статті вказують на географічні об’єкти в Україні.
  • У французькій Вікіпедії 87 тисяч статей вказують на географічні об’єкти у Франції, і лише 1025 статей мають географічні координати на території України.
  • Польська Вікіпедія має вдвічі більше статей з координатами на території України — 2807, а на територію Польщі вказує 59 тисяч статей польської Вікіпедії.

Саме цим пояснюється темна пляма на візуалізаціях іншомовних розділів.

Що робити

Проведений аналіз вказує на існування великого потенціалу збільшення загальної кількості статей в українській Вікіпедії завдяки наповненню інформацією про населені пункти та важливі географічні об’єкти. В спільноті вже зареєстровані та діють декілька таких проектів, серед них і проект «населені пункти України».

Для розміщення інформації про географічні координати об’єкта статті можна скористатись різними шаблонами. Якщо координати вказати невірно, або шаблон не сумісний з автоматичними аналізаторами, то така стаття до бази даних геокодованих статей не потрапить.

З декількох запропонованих Вікіпедією варіантів наведення географічних координат в статтях, шаблон coord є найбільш універсальним та найзручнішим для більшої частини випадків. Докладнішу інформацію про шаблони географічних координат можна дізнатись на сторінках проекту «географічні координати».

Корисним також буде розширення інформації про населені пункти України в іншомовних розділах, в першу чергу — в англомовному.

About Чи ви знаєте, що...?

Wikpedian
Опубліковано у Рейтинги, Статистика | Теґи: . | Додати в закладки: постійне посилання на публікацію.

3 Responses to Україна на карті Вікіпедії, Вікіпедія на карті України

  1. Сповіщення: Як виглядає світ на карті української Вікіпедії | Watcher

  2. Сповіщення: Як виглядає світ на карті української Вікіпедії | crowler-pcworld

  3. Сповіщення: КОНТАКТ - Агентство коммуникационных технологий Игоря Тихолаза | КОНТАКТ

Залишити коментар