Хроніка поступу української Вікіпедії — третій квартал 2012

У вересні 2012 українська Вікіпедія стала 24-ю серед найбільш відвідуваних у світі з показником 50,5 мільйона переглянутих сторінок. Це на 41% або в 1,41 разів більше проти вересня 2011 (35,7 млн.).

Джерело: http://stats.wikimedia.org/EN/TablesPageViewsMonthlyCombined.htm

Файл для побудови графіка:pageviewsmonthly.xls

За темпами зростання популярності серед 30-и найбільш відвідуваних Вікіпедій — українська на третьому місці і поступається лише персидській (+88% і 54 млн відвіданих сторінок) та арабській (+55% і 105 млн).

Якщо брати до уваги першу сотню найбільш відвідуваних вікіпедій, то найкращі показники темпів зростання відвідуваності у Вікіпедії казахською мовою — майже утричі з 3,7 млн переглянутих сторінок у вересні 2011 (53 місце в світі) до 10,8 млн. у вересні 2012 (38 місце в світі). Казахська Вікіпедія завдячує своїм успіхам уряду Казахстану, який доручив видавництву «Казахська енциклопедія» випускати національні енциклопедії на умовах вільної ліцензії Creative Commons  «Із зазначенням авторства — розповсюдження на тих самих умовах», яка застосовується у Вікіпедії.

Українська Вікіпедія поки розвивається переважно за рахунок добровольців, що жертвують свій час або гроші на розвиток цієї вільної енциклопедії. Вперше допомогла держава — «Вікімедіа Україна» отримала дозвіл Інституту історії України НАН України на поширення матеріалів, розміщених на сайті http://history.org.ua на умовах ліцензії CC BY-SA.

Неприбуткова громадська організація «Вікімедіа Україна» на пожертви благодійників організовує краєзнавчі експедиції, проводить конференції для спілкування і обміну досвідом редакторів Вікіпедії, проводить конкурси з написання статей на різні тематики, видає посібники з редагування Вікіпедії, співпрацює з науковими установами, заповідниками.

Вагомим останнім досягненням «Вікімедіа Україна» є успішна організація української частини конкурсу «Вікі любить пам’ятки», який проводився у вересні 2012 у 35 країнах світу. Україна за числом завантажених для вільного використання фотографій пам’яток архітектури, монументального мистецтва, історії та інших зайняла третє місце в світі із показником більше 33 тисяч зображень. Для організації конкурсу був створений комітет, який очолив Андрій Бондаренко (користувач A1) і до якого увійшли Євген Букет (Jbuket), Юрій Пероганич (Perohanych), та користувачі Ksenz та NickK. Зокрема, при підготовці конкурсу було зібрано та упорядковано переліки, до яких увійшло більше 41 000 українських  пам’яток.

Серед подій останніх трьох місяців:

  • Презентація видання опери «Сокіл», яку Андрій Бондаренко провів у Харківському національному університеті мистецтв імені І. П. Котляревського
  • Презентація української Вікіпедії, яку Юрій Пероганич провів під час Міжнародного науково-технологічного форуму «Наука. Інновації. Технології – 2012» у Києві
  • Українська Вікіпедія та «Вікімедіа Україна» були презентовані членом «Вікімедіа Україна» професором ДонНТУ Володимиром Білецьким та членом правління «Вікімедіа Україна» Анатолієм Луцюком в рамках форуму «Індустрія інформаційних технологій»  у Донецьку.
  • Пункт про редагування Вікіпедії увійшов до передвиборної програми кандидата в народні депутати України Євгена Букета
  • Українська Вікіпедія перетнула позначку в 400 000 статей та в 10 000 000 редагувань
  • У вільний доступ також були передані матеріали Віртуального музею дисидентського руху в Україні.
  • Юрій Пероганич взяв участь у річній конференції Асоціації благодійників України, під час якої було відмічено успішне проведення спільно організованого конкурсу з написання і поліпшення у Вікіпедії статей про благодійність.
  • Юрій Пероганич був призначений правлінням Фонду Вікімедіа одним із дев’яти членів  Комітету з розподілу коштів Фонду.
  • Юрій Пероганич на запрошення адміністрації Національного заповідника «Софія Київська» провів майстер-клас з редагування Вікіпедії, в якому взяли участь співробітники заповідника та музеїв Собор Святої Софії, Кирилівська церква, Андріївська церква та Золоті ворота.
  • «Вікімедіа Україна» в числі 72 інститутів громадянського суспільства звернулася до Президента України з приводу законопроекту «Про засади державної мовної політики». Юрій Пероганич також ініціював звернення громадської ради при Міністерстві культури до Верховної Ради, народних депутатів України та до Міністерства культури з висловленням засудження цього законопроекту.
  • Події в українській Вікіпедії мали значний розголос у медіях, зокрема у зв’язку з проведенням «місяця українського села». Це кілька сотень публікацій в інтернеті, прямі радіоефіри на Першому каналі Українського радіо (програми «Український вимір» та «Відкрита студія»), Радіо Ера FM та Радіо Ера, а також у друкованих періодичних виданнях (газети «День», «Львівська пошта», «Освіта України», «Слово Просвіти»).

Детальніше про ці, та інші події можна довідатися у блозі «Вікімедіа Україна» https://wikimediaukraine.wordpress.com та на сторінці http://uk.wikipedia.org/wiki/Вікіпедія:Публікації_про_Вікіпедію.

 

About Юрій Пероганич

1961 року народження, громадський діяч в ІТ, освіті, культурі https://fb.com/perohanych, +380 67 505 1201
Опубліковано у Поточні події, Проекти з партнерами, Статистика | Теґи: , . | Додати в закладки: постійне посилання на публікацію.

Залишити коментар