Українці обирають Лисенка, Крушельницьку та… Океан Ельзи!

Учасники музичного вікіпроекту проводять вже традиційне дослідження популярності статей про музикантів. Переможців трьох українських номінацій ми можемо привітати вже сьогодні — це Микола Лисенко, Соломія Крушельницька і гурт “Океан Ельзи“.

Микола Лисенко

В композиторській номінації все виглядає консервативно. Микола Лисенко втретє поспіль виграє номінацію з великим відривом — статтю про основоположника української композиторської школи протягом року відвідали 87669 разів, найбільше — в березні, коли композитор святкував свій 170-річний ювілей.  Перша п’ятірка не змінилася з минулого року — це Микола Леонтович (32 591), Володимир Івасюк (27 670), Максим Березовський (19 533) і Мирослав Скорик (17 608). Окрім Скорика серед наших сучасників, як і минулого року — Євген Станкович (6649) та Валентин Сильвестров (5520).

Solomiya Krushelnytska.jpg

Соломія Крушельницька

У співацькій номінації на радість академістам на вершину Олімпу нарешті потрапила оперна співачка, а саме Соломія Крушельницька. Статтю про неї прочитали 58809 разів, найбільше — у вересні, коли видатній співачці виповнилося 140.  Чемпіонка минулого року — Злата Огневич, цього разу поступилась ще двом ветеранам сцени — Назарію Яремчуку (56712) і Сергію Джигурді (42476).

Під час зустрічі зі студентами у «Львівській політехніці» (17 березня 2009)

Лідер гурту “Океан Ельзи” С. Вакарчук. Фото – PavloFriend

В номінації музичних колективів лідерство вже третій рік поспіль втримує “Океан Ельзи”. Цього року статтю про них прочитали 37674 рази. А ось на другому місці — дебютанти української Вікіпедії — гурт  Дзідзьо. Стаття про цей гурт з’явилася в проекті лише 24 серпня 2012 року, але 5 неповних місяців гурту вистачило, щоб набрати 30970 переглядів і обійти такі славетні колективи як “Скрябін” (28346)  та “Брати Гадюкіни” (18488)

Порівняння з минулим роком свідчить і про те, що статті про музикантів відвідують все частіше. Підрахунки показують, що статті про українських композиторів відвідували в 1,52 рази частіше ніж торік, про музичні гурти — в 1,56 разів, а а про українських  співаків — в 2,01 рази частіше ніж торік.  На фоні загального річного росту відвідуваності української вікіпедії в 1,43 рази — результат для музикантів приємний. Що стосується статей про зарубіжних музикантів — сподіваємось, що їх статистику незабаром також опублікують.

Опубліковано у Культура і мистецтво, Рейтинги, Статистика. Додати до закладок постійне посилання.

2 Responses to Українці обирають Лисенка, Крушельницьку та… Океан Ельзи!

  1. свиноматка коментує:

    Хм, така статистика дуже пожвавлює інтерес до Вікіпедії. Ти ніби стаєш учасником якихось процесів колективного свідомого, несвідомого і просто глобальних тенденцій.

    Подобається

  2. Сповіщення: Ким із зарубіжних музикантів цікавляться українці? « Вікімедіа Україна

Залишити коментар