У Смоленську відбулася вікіконференція

У Смоленську 9-10 листопада в приміщенні виставкового центру ім. Тенишевих відбулася сьома міжнародна російськомовна вікіконференція.

Раніше росіяни вже влаштовували вікіконференції у Москві (двічі), Санкт-Петербурзі (двічі), Ростові-на-Дону та Воронежі. Проте Смоленськ виявився найбільш привабливим містом для українських вікіпедистів – вперше за семирічну історію російських вікіконференцій в ній взяли участь чотири учасники з України. Можливо, це пов’язано з давньою історією Смоленська – довгий час це місто  входило до складу Київської Русі, потім – Великого князівства Литовського, а в 1611-1667 роках – до Речі Посполитої. У Смоленську частково збереглися пам’ятки давньоруської архітектури, зберігся римо-католицький Костел Непорочного Зачаття Пресвятої Діви Марії, а на околицях  міста розташований відомий на весь світ меморіальний комплекс “Катинь”.  Багато давніх смоленських споруд видно з берегів Дніпра, який бере  свій початок приблизно в ста кілометрах від міста.

Програма конференції  включала 18 доповідей вікіпедистів з Росії, України та Польщі. Декілька доповідей були присвячені проблемам авторського права, було презентовано книги, що були випущені на умовах вільних ліцензій і за участі організації “Викимедиа РУ”,  зокрема «Авторские права в интернете и поддержка общественного достояния: новые перспективы системы авторского права»,  «Права пользователей: Россия и мир, теория и практика» і  “Трансформация авторского права в интернете“. Ці книги доступні в мережі Інтернет, а по одному друкованому примірнику книги будуть передані в бібліотеку ГО “Вікімедіа Україна”. 

Ряд доповідей торкалися безпосередньо Вікіпедії. Російські вікіпедисти поділилися досвідом про те, як писати вибрані статті, повідомили про дослідження Вікіпедії, що проводяться колегами з Європи та США, було підняте й таке провокативне питання, як замовні статті у Вікіпедії, що нерідко призводять до конфлікту між інтересами замовника і самою природою Вікіпедії, як енциклопедії, орієнтованої на нейтральне і всебічне подання інформації. Представник фонду Вікімедіа Юрій Астрахан презентував проект Wikipedia Zero, метою якого є забезпечення безкоштовного доступу до Вікіпедії з мобільних інтернет-пристроїв.

Польські вікіпедисти представили порівняльну характеристику польської та російської Вікіпедій, розповіли про те, як польська Вікіпедія прожила трагічний день 10 квітня 2010 рокуа також  презентували книгу польського дослідника і вікіпедиста В.Ємельняка “Życie wirtualnych dzikich: netnografia Wikipedii, największego projektu współtworzonego przez ludzi“. Щоправда ця книга видана під копірайтом, в мережі Інтернет вона доступна лише фрагментами, а придбати її  Інтернет-крамниці, пропонують за 45-50 злотих (близько 15 $) .

Українські вікіпедисти представили 4 доповіді. Євген Букет презентував конкурс “Вікі любить Землю“, який з його ініціативи “Вікімедіа Україна” провела навесні цього року і запросив російських колег приєднатися до проекту, що вже наступного року буде міжнародним. Віктор Семенюк представив українські Вікіекспедиції, Юрій Дзядик повідомив про математичні методи, що їх можна застосовувати для дослідження Вікіпедії та спільноти вікіпедистів. Андрій Бондаренко доповів про досягнення й перспективи музичних проектів під егідою Вікімедіа та подарував російським і польським колегам презентаційний компакт-диск із музичними записами, здійсненими в рамках  проектів Вікімедіа Україна.

В рамках конференції також було оголошено переможців російської частини міжнародного конкурсу “Вікі любить пам’ятки”. Кращі роботи були представлені на стендах для огляду відвідувачами. Презентації доповідей російської конференції будуть представлені у категорії   Materials_from_Smolensk_Wiki-Conference_2013

File:Konferencja smolenska 758.JPG

Будівля Виставкового центру ім. Тенишевих

File:Konferencja smolenska 677.JPG

Євген Букет презентує конкурс “Вікі любить Землю”

File:Group of participants Wikiconference 2013 Smolensk.JPG

Виступає Віктор Семенюк. На задньому плані – стенди з фотографіями  російської частини конкурсу “Вікі любить пам’ятки”

Опубліковано у Закордонний досвід, Конференції. Додати до закладок постійне посилання.

Залишити коментар