У Познані відбулася конференція Вікімедіа Польська.

9-11 травня в Познані відбулася 9-а конференція “Wikimedia Polska” – щорічна зустріч, що має на меті обмін досвідом осіб, що беруть участь у проектах Вікімедіа та пов’язаних з проблематикою програмування, доступу до знань, що створюються в інформаційному суспільстві, а також діячів у сфері вільної культури. В конференції брали участь також вікіпедисти з України та Росії.  

В ці дні, коли Україна втягнена у війну з сепаратистськими угрупуваннями, Польща особливо контрастує спокоєм і впевненістю. Щоправда за подіями в Україні тут уважно слідкують. Так, 9 травня приємно було помітити у Катовіцах плакати з анонсом мітингу з гаслом “Стоп російській агресії”, а в Познані – великий банер з анонсом фестивалю “Українська весна”, що має відбутися в цьому місті з 15 по 22 травня. У Газеті Вроцлавській від 9 травня на першій сторінці була розлога стаття “Чи варто було віддати Львів за Вроцлав”, автори якої зокрема вказували на переваги практично моноетнічної держави, якою Польща стала після 1945 року. В тій же газеті була опублікована розлога стаття з назвою “М’яка сила ЄС заспокоїла Балкани, чи заспокоїть Україну”, в якій говорилося про те, що саме “м’яка сила” (“soft power”), на відміну від “жорсткої” (“hard power”), приваблює країни до ЄС. Саме випроміненням такої “м’якої” енергії і приваблює нині Польща.
Але перейдемо до самої конференції. Відзначимо деякі виступи. Президент “Вікімедіа Польська” Томаш Ганіч презентував новий проект – конкурс “Вікі любить е-підручники“, спрямований на зібрання вільних з т.з. авторського права  ілюстрацій та фотографій для електронних підручників. Проект, зокрема, покликаний скоротити витрати на виготовлення друкованих підручників, і в той же час, очевидно, малюнки могли би бути корисними і для Вікіпедії. Не виключено, що як і “Вікі любить пам’ятки”, колись цей проект буде імпортований в інші країни.

Фото – Borys Kozielski

Адріан Грицюк повідомив про співпрацю вікіпедійців із польським сенатом, завдяки якій вдалося зібрати велику колекцію якісних фотографій польських сенаторів, фотографій зустрічей політиків, а також самої будівлі сенату, що вже використовуються у статтях різних мовних розділів Вікіпедії. Катерина Шеренговська підняла проблему перекладів між різними мовними версіями Вікіпедії. Були виступи присвячені популяризації Вікіпедії у школах, а також співпраці Вікіджерел з проектом “Вольна лектура“, частково конкурентним з Вікіджерелами.

Досягненнями  у боротьбі за “вільний” статус матеріалів поділилися колеги із Росії. Раніше російським колегам вдалося домовитися про вільний статус усіх матеріалів президентського сайту http://президент.рф, а нещодавно – також часткового впровадження “вільної панорами” в Російській федерації та часткової інтеграції у російське законодавство “вільних” ліцензій.  Україна, на жаль, поки що відстає в цьому питанні – ми не маємо свободи панорами, що дало змогу, зокрема, пильним адміністраторам Вікісховища нещодавно “атакувати”  навіть Верховну Раду України (її будівля з точки зору авторського права також вважається “невільною”).

Українські вікіпедисти представили проекти, що провадились “Вікімедіа Україна” упродовж останнього року, зокрема ті, в яких ми є піонерами – а саме конкурс “Вікі любить Землю”, та музичний проект “Світова класика українською”, проект з оцифрування записів колекції Ф. Колесси тощо.  Піднімалося й питання спільної заяви вікіпедистів щодо недопущення ескалації українсько-російського конфлікту,  втім далеко не всі вікіпедисти поки що готові декларувати свою громадянську позицію.

Опубліковано у Закордонний досвід, Конференції. Додати до закладок постійне посилання.

Залишити коментар