Українська Вікіпедія виступає проти закону «Про наклеп»

18 вересня 2012 року Верховна Рада Україна ухвалила у першому читанні проект Закону України № 11013 «Про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України щодо посилення відповідальності за посягання на честь, гідність та ділову репутацію людини» народного депутата України Віталія Журавського, яким пропонується ввести кримінальну відповідальність за образу та наклеп.

Українські вікіпедисти рішуче засуджують схвалення подібного законопроекту. На знак протесту проти цього на всіх сторінках україномовного розділу Вікіпедії розміщено банер: «Ми маємо право знати: Вікіпедія каже ″Ні!″ закону Про наклеп». Акція починається о 0:00 1 жовтня 2012 року за київським часом, і оголошується безстроковою до відхилення цього законопроекту.

Небезпечність ухвалення подібного законопроекту пояснюється тим, що у проекті Закону України «Про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України щодо посилення відповідальності за посягання на честь, гідність та ділову репутацію людини» конкретно не визначено що саме вважається наклепом, межі застосування закону, коло осіб, які підпадають під його дію, а також вводиться кримінальна відповідальність за наклеп, що є порушенням свободи слова, право на яку зафіксовано у статті 34 Конституції України, згідно з якою кожна людина має право на свободу думки та слова, збирання, використання та поширення інформації у будь-який спосіб. Нагадуємо, що подібна законодавча норма існувала у Кримінальному кодексі УРСР у редакції 1960 року у вигляді статті 125 «Наклеп». При ухваленні нової редакції Кримінального кодексу України у 2001 року ця норма була вилучена як недемократична.

Крім того, стурбованість викликає те, що в разі його ухвалення у статтях Вікіпедії не можна буде використовувати публікації зі ЗМІ, оскільки неможливо визначити, яка саме інформація є наклепом. Таким чином існуватиме можливість використовувати виключно офіційні біографії осіб. Це прямо суперечить одній із найважливіших засад Вікіпедії, згідно з якою слід подавати усі можливі точки зору на предмет статті.

Практика застосування законодавства в Україні дає підстави вважати, що цим законопроектом Верховна Рада України намагається ввести тотальну цензуру в Україні з метою заборонити критикувати владу та можновладців, а тому під дію цього законопроекту підпадають усі громадяни України, в т. ч. й редактори української та інших мовних розділів Вікіпедії.

У разі подальших спроб з боку народних депутатів України ухвалити законопроект № 11013 редактори української Вікіпедії залишають за собою право на проведення страйку україномовного розділу Вікіпедії проти його ухвалення.

Громадська організація «Вікімедіа Україна» звертається до Президента України, Прем’єр-Міністра України, Голови Верховної Ради України, народних депутатів України із закликом не ухвалювати закон та відхилити його як такий, що суперечить Конституції України. Ми висловлюємо свою занепокоєність ситуацією з можливістю введення обмеження на право інформування громадськості щодо суспільно-значимих осіб та подій, що також завдає шкоду поширенню вільних знань в Україні, оскільки обмежує коло джерел для інтернет-енциклопедії Вікіпедія. Ми висловлюємо свою солідарність із журналістами та громадськістю, які виступають проти ухвалення закону «Про наклеп».

Звертаємось до редакторів інших мовних розділів Вікіпедії та регіональних відділень Фонду Вікімедіа підтримати нас у боротьбі проти введення цензури в Україні.

Нагадаємо, що 4 жовтня 2011 року італійська Вікіпедія оголосила страйк проти спроби італійського парламенту ухвалити законопроект «DDL intercettazioni», який містив норму щодо зобов’язання інтернет-сайтів видаляти інформацію, яка на думку тієї чи тієї особи не відповідає дійсності. 18 січня 2012 року до подібної акції вдалися редактори англомовного розділу Вікіпедії проти прийняття Палатою представників США „Stop Online Piracy Act” (SOPA; Закон «Про боротьбу з інтернет-піратством») i та Сенатом США „PROTECT IP Act” (PIPA; Закон «Про запобігання реальним інтернет-загрозам для творчості та крадіжки інтелектуальної власності»), якими пропонувалося закривати сайти зі змістом, який порушує авторські права правовласників або поширює інформацію без їх згоди, та притягати до кримінальної відповідальності власників таких сайтів. 10 липня 2012 року страйк оголосила російська Вікіпедія проти законопроекту № 89417-6, яким пропонувалося внести зміни до Федерального Закону «Про Інформацію» та створити список заборонених сайтів та ІР-адрес з подальшою їх фільтрацією.

Опубліковано у Прес-релізи | Теґи: . | Додати в закладки: постійне посилання на публікацію.

3 Responses to Українська Вікіпедія виступає проти закону «Про наклеп»

  1. Юрій Пероганич коментує:

    Відгуки в медіях:

    РИА Новости Украина
    13:43 01.10
    “Википедия” присоединилась к акции протеста против закона о клевете (1 схоже повідомлення)
    Украинский раздел Википедии в понедельник объявил о начале бессрочной акции протеста против принятия закона о клевете.

    World­SEO
    15:36 01.10
    “Википедия” присоединилась к акции протеста против закона о клевете

    CIT.Новости
    11:57 01.10
    Украинская Википедия начала протест
    С 1 октября на всех страницах украиноязычного раздела свободной энциклопедии размещен баннер: «Мы имеем право знать: Википедия говорит Нет! Закону О клевете». Акция объявлена бессрочной.Википедия является свободной энциклопедией, которую может редактировать…

    Express-novosti.ru
    10:21 01.10
    Украинская Википедия присоединилась к “черному” протесту журналистов
    С 0:00 часов 1 октября 2012г. украиноязычный раздел Википедии присоединился к Всеукраинской акции протеста журналистов против принятия закона о клевете.

    TCH.ua
    10:12 01.10
    Вікіпедія приєдналася до протесту проти закону про наклеп
    Україномовний розділ Wikipedia приєднався до Всеукраїнської акції протесту проти ухвалення закону про наклеп . На знак протесту проти закону про наклеп на всіх сторінках розміщено банер “Ми маємо право знати: Wikipedia говорить “Ні!”…

    Независимое бюро новостей
    10:11 01.10
    Украинская «Википедия» присоединилась к протесту против закона о клевете
    в статье.”Закон противоречит принципу нейтральной точки зрения”, – подчеркивается в тексте.«Википедия» сообщает, что в случае дальнейших попыток со стороны народных депутатов Украины принять законопроект № 11013 редакторы украинской «Википедии» оставляют за собой право…

    “062.ua”: Донецк
    09:42 01.10
    Украиноязычный раздел Википедии протестует против закона о клевете
    Википедия выступает против закона о клевете, на всех страницах размещен баннер – «Мы имеем право знать: Википедия говорит Нет!

    Ukranews
    09:41 01.10
    Українськомовна Wikipedia приєдналася до акції проти закону про наклеп
    “На знак протесту проти закону про наклеп на всіх сторінках українськомовного розділу Wikipedia розміщений баннер “Ми маємо право знати: Вікіпедія каже “Ні! Закону Про наклеп, – зазначили в прес-службі Вікімедіа-Україна.

    Газета.ua
    09:36 01.10
    Вікіпедія протестує проти “наклепу”
    Українська версія вільної енциклопедіїї “Вікіпедія” протестує проти закону про наклеп та приєдналася до акції протесту, розмістивши банер із написом “Ми маємо право знати: Вікіпедія каже “НІ” закону про наклеп”.

    Газета.ua
    09:36 01.10
    Википедия протестует против “клеветы”
    Украинская версия свободной енциклопедиии “Википедия” протестует против закона о клевете и присоединилась к акции протеста, разместив баннер с надписью “Мы имеем право знать: Википедия говорит” НЕТ “закону о клевете”.

    Телеканал новин “24”
    09:34 01.10
    Украинская Википедия тоже протестует против “клеветы” [Фото] (1 схоже повідомлення)
    Украинский раздел Википедии присоединился к протестам против законопроекта о клевете, разместив на сайте украинских страниц энциклопедии соответствующий баннер. Мы имеем право знать: Википедия говорит НЕТ закону о клевете, – написано на баннере.

    QHA
    10:00 01.10
    Украиноязычная Википедия тоже протестует против закона о клевете

    Украинская правда
    09:01 01.10
    Википедия тоже протестует против “клеветы” (3 схожих повідомлення)
    Украинский раздел Википедии присоединился к движению против законопроекта о клевете. Соответствующий банер размещен на сайте украинских страниц Википеди. “Мы имеем право знать: Википедия говорит “НЕТ” закону о клевете”, – написано на баннере.

    ICTV
    09:35 01.10
    Википедия присоединилась к движению против закона о клевете

    Новости Донбасса
    10:09 01.10
    Украинская Википедия протестует против закона о клевете

    Фраза
    10:11 01.10
    На тропу войны с законопроектом о клевете вышла Википедия

    Украинская правда
    08:53 01.10
    Вікіпедія теж протестує проти “наклепу” (1 схоже повідомлення)
    Український розділ Вікіпедії приєднався до руху проти законопроекту про наклеп. Відповідний банер розміщено на сайті українських сторінок Вікіпедії. “Ми маємо право знати: Вікіпедія каже “НІ” закону про наклеп”, – написано на банері.

    ICTV
    09:35 01.10
    Вікіпедія приєдналася до руху проти закону про наклеп

    Зеркало недели
    08:50 01.10
    Україномовна Вікіпедія розпочала безстрокову акцію протесту проти закону про наклеп (4 схожих повідомлення)
    Україномовна Вікіпедія нагадує, що подібна законодавча норма існувала в Кримінальному кодексі УРСР в редакції 1960 року у вигляді статті 125 Наклеп.

    Молодий буковинець
    08:36 01.10
    Українська Вікіпедія приєдналася до акції проти закону про наклеп

    Западная информационная корпорация
    09:04 01.10
    Українська Вікіпедія безстроково протестує проти закону про наклеп

    Газета “День”
    09:07 01.10
    Україномовна “Вікіпедія” розпочинає безстрокову акцію протесту проти закону про наклеп

    Вiдомостi.UA
    11:54 01.10
    Україномовна Вікіпедія приєдналась до протесту проти закону про наклеп

    ЛІГА.net
    08:29 01.10
    Украинская Википедия начала акцию протеста (3 схожих повідомлення)
    Как сообщает пресс-служба Википедия-Украина, в случае дальнейших попыток со стороны народных депутатов Украины принять законопроект № 11013 редакторы украинской Википедии оставляют за собой право на проведение забастовки украиноязычного раздела Википедии против…

    Mobus.com
    08:42 01.10
    Украинская Википедия начала акцию протеста

    Восточный вариант
    09:22 01.10
    Украинская Википедия начала акцию протеста

    Электронные вести
    12:02 01.10
    Украинская Википедия начала акцию протеста

    Зеркало недели
    08:19 01.10
    Украиноязычная Википедия начала бессрочную акцию протеста против закона о клевете стаття (2 схожих повідомлення)
    Википедия сообщает, что в случае дальнейших попыток со стороны народных депутатов Украины принять законопроект № 11013 редакторы украинской Википедии оставляют за собой право на проведение забастовки украиноязычного раздела Википедии против его принятия.

    Западная информационная корпорация
    09:38 01.10
    Украинская Википедия бессрочно протестует против закона о клевете

    Форум.мск
    10:58 01.10
    “Информационный офшор” на Украине приказывает долго жить

    NEWSru Украина
    07:24 01.10
    Україномовна Вікіпедія розпочала безстрокову акцію протесту проти закону про наклеп стаття
    Україномовна Вікіпедія звертається до редакторів інших мовних розділів Вікіпедії і регіональних відділень Фонду Вікімедіа підтримати їх у боротьбі проти запровадження цензури в Україні.

    Техно bigmir)net
    01:37 01.10
    Украиноязычный раздел Википедии начинает бессрочную акцию протеста против закона о клевете стаття (11 схожих повідомлень)
    Википедия сообщает, что в случае дальнейших попыток со стороны народных депутатов Украины принять законопроект № 11013 редакторы украинской Википедии оставляют за собой право на проведение забастовки украиноязычного раздела Википедии против его принятия.

    Главред
    01:59 01.10
    Украинская Википедия начинает бессрочный протест против закона о клевете

    Главком
    04:40 01.10
    Украинская Википедия начинает бессрочный протест против «клеветы»

    NEWSru Украина
    07:24 01.10
    Украиноязычная Википедия начала бессрочную акцию протеста против закона о клевете

    LB.ua
    09:33 01.10
    Украинская Википедия присоединилась к протесту против закона о клевете

    Медиа­Бизнес
    10:06 01.10
    Украиноязычный раздел Википедии начинает бессрочную акцию протеста против закона о клевете

    Молодий буковинець
    10:26 01.10
    Украинская Википедия присоединилась к акции против закона о клевете

    Сегодня (Киев)
    11:09 01.10
    Википедия протестует против закона о клевете

    Crimea24.info
    11:25 01.10
    Украинская “Випипедия” забастовала

    Comments.UA
    12:09 01.10
    Украинская Википедия бойкотирует закон о клевете

    Comments.UA
    12:52 01.10
    Украинская Википедия протестует против закона о клевете

    Crimea24.info
    13:34 01.10
    Украинская “Википедия” забастовала

    Подобається

  2. Сповіщення: Українська Вікіпедія оголошує про щоденний 30-хвилинний страйк | Новости Украины

  3. Сповіщення: Українська Вікіпедія оголошує про щоденний 30-хвилинний страйк | Новини Івано-Франківська

Залишити коментар