450 000 статей: чергова віха в українській Вікіпедії

Динаміка зростання числа статей в українській Вікіпедії

24 червня число статей в українській Вікіпедії досягло 450 000. Останні 50 000 статей були додані за 9 місяців і 4 дні. Якщо темпи наповнення новими статтями залишаться такі самі, то наступна тичина у півмільйона статей буде досягнута в кінці березня 2014, а мільйонна стаття буде написана у 2021 році.

Зростання відвідування української Вікіпедії є значно швидшим, ніж зростання числа статей, що свідчить про значне покращення середньої якості вільної енциклопедії українською мовою, яку редагувати може кожен.

Найбільшим викликом і завданням має стати залучення нових редакторів, створення для новачків-редакторів сприятливого середовища для їх утримання.

About Юрій Пероганич

1961 року народження, громадський діяч в ІТ, освіті, культурі https://fb.com/perohanych, +380 67 505 1201
Опубліковано у Статистика | Теґи: , . | Додати в закладки: постійне посилання на публікацію.

6 Responses to 450 000 статей: чергова віха в українській Вікіпедії

  1. Shao коментує:

    Варто було б, все ж таки, графік подовжити до 450 :о)

    До речі, є у мене враження, що наявна швідкість зростання є дещо аномальною: в червні середня кількість нових статей на день (за 25 перших днів) складає 185.96, тобто на рівні лютого. В травні, квітні та березні кількість була меншою, з мінімумом в квітні. Але це прямо протирічить досвіду минулих років: максимальна кількість статей – восени та взимку, мінімальна – влітку. Як це можна пояснити? Наприклад, збільшенням кількості активних (або хоча б епізодичних) дописувачів, починаючи з травня. Тобто, висновок щодо “значно швидшого зростання відвідуваності ніж зростання числа статей” може бути хибним.

    Подобається

  2. Shao коментує:

    Ще одне. Ви обчислюєте темпи майбутнього зростання кількості статей, роблячи лінійну екстраполяцію темпу, наявного на теперішній час. Але ж графік зростання, наведений на малюнку, є очевидно не лінійним, а експоненційним. Тобто, півмільйона і, особливо, мільйон статей, при збереженні цієї залежності, будуть досягнуті скоріше, ніж ви прогнозуєте.

    Подобається

    • Юрій Пероганич коментує:

      Останні 50 000 досягнені за 9 міс 4 дні, попередні — за 8 міс. 23 дні, а ще перед тим — за 5 міс 21 день. Тобто якщо робити нелінійну екстраполяцію, то час на досягнення мільйона буде ще довший. Зазначу, що для екстраполяції був узятий період 9 місяців, з яких лише один літній, тобто місяць низької активності. Проте, звичайно ж ж буду радий помилитися у своїх розрахунках і хотів би бачити той мільйон до 10-ліття Вікіпедії.

      Подобається

  3. Anatoliy Yakudza коментує:

    Минулого року через той футбол, канікули почались на місяць раніше, тому червень випав як літній місяць

    Подобається

Залишити коментар