Конкурс у Вікіпедії з написання статтей про схід України і південь Росії

Прес-конференція, присвячена старту конкурсу «Галерея Слави Півдня Росії і Сходу України» в українській Вікіпедії, відбулася 16 липня 2013, в 10-00, в Луганській обласній Раді (пл. Героїв Великої Вітчизняної Війни, 3).

Того ж дня  проведений Вікімастер-клас в Луганському національному університеті ім. Т. Г. Шевченка (корпус 3, перший поверх, ауд.102).

Дві громадські організації – російська і українська – об’єднали зусилля в справі збереження історичної спадщини регіонів півдня Росії та сходу України. У червні підписано угоду між ГО «Вікімедіа Україна» та «Асоціацією почесних громадян, наставників і талановитої молоді» про заснування номінації «за створення статей українською мовою» в рамках оголошеного раніше конкурсу «Галерея Слави Півдня Росії і Сходу України».

У Вікіпедії будуть створені нові статті про схід України і південь Росії – російською та українською мовами.

 Згідно із загальними умовами конкурсу, матеріал повинен бути присвячений історії, культурі, географії, природі чи знаменитим жителям Південного та Північнокавказького федеральних округів Росії та Харківської, Донецької, Луганської областей України. Результати дослідження необхідно розмістити на сторінках Вікіпедії і на сайті Асоціації почесних громадян. Переможці будуть названі в жовтні 2013 року.

Обмежень за віком учасників та території їх проживання немає. Це можуть бути школярі та викладачі, керівники краєзнавчих гуртків та їх вихованці, працівники музеїв, науковці – всі, кому небайдужа ідея збереження історії та культури рідного краю.

Конкурс «Галерея Слави Півдня Росії і Сходу України» далекий від політики настільки, наскільки це можливо в сучасній ситуації.

Один з авторів автор проекту Леонід Шафіров – розповідає:

«У певній мірі взятися за організацію конкурсу в Україні нас підштовхнули засоби масової інформації, які, в гонитві за сенсацією, поплутали краєзнавство з геополітикою. Тепер, я думаю, всім зрозуміло, що створення у російськомовній Вікіпедії статей, присвячених Україні, не означає територіальних претензій на області східної України. Ми будемо особливо вдячні вікіпедистам, які напишуть статті про південь Росії в україномовній Вікіпедії».

На думку голови правління ГО «Вікімедіа Україна» Анатолія Луцюка:

«Ми з великим натхненням прийняли пропозицію наших партнерів «Асоціації почесних громадян, наставників і талановитої молоді» про проведення цього конкурсу в українській Вікіпедії. Історія, культура і природа сходу України і півдня Росії недостатньо добре описані в українській Вікіпедії, ми сподіваємося, що залучення нових авторів дасть можливість підняти обширний краєзнавчий матеріал, який є в регіонах, приверне людей захоплених історією свого краю. Громадська організація «Вікімедіа Україна» вже має досвід проведення конкурсів з написання статей у Вікіпедію з жовтня 2011 року. Серед них: «Французька осінь», «Пишемо про благодійність», «Пишемо про Закарпаття разом», «Миколаївська весна у Вікіпедії». Крім великої кількості нових статей їх результатом стало залучення нових авторів у Вікіпедію – енциклопедію, яку може писати кожен».

НОМІНАЦІЇ І ПРЕМІЇ:

• Історія та культура

• Природа і географія

• Біографічні статті

За перше місце переможці в кожній номінації отримають по 4 000 гривень, за друге – 3 000, за третє – 2 000

На думку організаторів проекту, проведення конкурсу з матеріальним заохоченням, дасть додатковий стимул розвитку україномовної Вікіпедії.

Про українську Вікіпедію

Українська Вікіпедія – україномовний розділ Вікіпедії. На 15 липня 2013 року український розділ Вікіпедії містить понад 453 000 статей різної тематики; за даним показником українська Вікіпедія займає 16 місце серед усіх мовних розділів. За підсумками червня за відвідуваністю мовний розділ знаходиться на 17 місці, за кількістю завантажених файлів – на 8 місці.

Про «Вікімедіа Україна»

Громадська організація «Вікімедіа Україна» – некомерційна організація, яка сприяє поширенню енциклопедичних знань. «Вікімедіа Україна» – юридично самостійна організація, створена для сприяння на території України розвитку проектів, пов’язаних із створенням і розповсюдженням вільної для використання енциклопедичної інформації, що відображає знання, накопичені людством.

Провідним напрямом діяльності є промоція вільної інтернет-енциклопедії «Вікіпедія», залучення до її наповнення волонтерів.

Про Асоціацію почесних громадян, наставників і талановитої молоді

Міжрегіональна молодіжна громадська організація «Асоціація почесних громадян, наставників і талановитої молоді» заснована в квітні 2011. Основні цілі – створення умов для розвитку і самореалізації талановитої молоді, сприяння зміцненню зв’язків між поколіннями, створення єдиного інтелектуального та інформаційного простору для взаємодії талановитої молоді та авторитетних представників старшого покоління та обміну досвідом. Асоціацією проведено ряд акцій та конкурсів, найбільший з яких – «Галерея Слави Півдня Росії і Сходу України».

Про конкурс «Галерея Слави Сходу України та Півдня Росії»

У першому і другому турах конкурсу «Галерея Слави Сходу України та Півдня Росії» взяли участь понад 700 чоловік, що проживають в Ростовській, Волгоградській, Астраханській областях, Краснодарському, Ставропольському краях, Інгушетії, Дагестані, Північної Осетії-Аланії, в Чечні, Кабардино-Балкарії , Калмикії, Адигеї, а також в Москві і в Україні.

Призовий фонд конкурсу формується за рахунок коштів «Асоціації почесних громадян, наставників і талановитої молоді» та за рахунок коштів, залучених Асоціацією.

У грудні 2012 року проект «Галерея Слави» увійшов до числа переможців IV Всеросійського Фестивалю соціальних програм «Сприяння».

Офіційний сайт ММГО «Асоціація почесних громадян, наставників і талановитої молоді» та проекту «Галерея Слави Півдня Росії і Сходу України»  www.glory-gallery.com

Сторінка конкурсу «Галерея Слави Сходу України та Півдня Росії» у Вікіпедії: http://uk.wikipedia.org/wiki/Вікіпедія:Галерея_Слави_Сходу_України_та_Півдня_Росії

About Юрій Пероганич

1961 року народження, громадський діяч в ІТ, освіті, культурі https://fb.com/perohanych, +380 67 505 1201
Опубліковано у Конкурси, Проекти з партнерами | Теґи: . | Додати в закладки: постійне посилання на публікацію.

Залишити коментар