Вікіманія 2013 пройшла в Гонконзі

479px-Wikimania-2013-logo-finalВ Гонконзі 9-11 серпня відбулася міжнародна конференція “Вікіманія” – щорічна конференція вікіпедистів з усього світу.  Незважаючи на далекий шлях. на конференцію вдалося потрапити трьом учасникам з України. Побували на конференції і наші колеги з країн колишнього СРСР – Естонії. Білорусі, Вірменії, Азербайджану, Киргизстану і, звичайно, Росії.

Успішною для українців стала презентація вікіконкурсу “Вікі любить Землю“. що була представлена в контексті майстер-класу конкурсу “Вікі любить пам’ятки” Андрієм Бондаренком. Якщо останній конкурс був придуманий нідерландцями і спрямований на фотографування переважно рукотворних пам’яток – архітектурних споруд і пам’ятників, то останній – був ініціативою українського вікімедійця і краєзнавця Євгена Букета і спрямований на фотографування пам’яток, створених природою. Ідея такого конкурсу і успішна її реалізація навесні цього року українцями викликала інтерес у представників ряду європейських країн, і українські вікімедійці підготують платформу для міжнародної співпраці навколо цього конкурсу.

Учасники Вікіманії на сходах Гонконзької політехніки (PolyU), фото – Qweaz

Нелегким виявилося зібрання Ради відділень Фонду Вікімедіа, що відбулося у переддень конференції. Створена з ініціативи Фонду Вікімедіа, Асоціація, однак. була позбавлена джерел фінансування і упродовж півтора року свого існування була фактично бездіяльною. Натомість усі вікімедійні проекти – як локальні так і міжнародні, зокрема й “Вікі любить пам’ятки”, здійснювалися відділеннями Фонду без залучення Ради відділень. Відтак, ряд відділень зневірилися у самому сенсі існування Ради відділень і її було запропоновано розпустити. Щоправда ця пропозиція не набрала більшості голосів, і Рада відділень надалі шукатиме ніші своєї діяльності у волонтерському форматі.

Багато лекцій було присвячено питанням співпраці вікімедійців з мистецькими та освітніми організаціями, а також проблемам вікімедійної спільноти. Виконавчий директор Фонду Сью Гарднер розповіла про останні іновації проекту – такі як Візуальний редактор (в українській версії поки що не працює) і впровадження версій для мобільних телефонів. Остання стрімко збільшила кількість завантажуваних фотографій до Вікісховища, щопрадва в більшості випадків вони низької якості.

В ході неформальної частини учасники конференції піднялися на найбільший хмарочос міста  – ICC Tower та відвідали найбільший пляж передмістя Shek O Beach.  До речі, усі пляжі Гонконгу винесено за межі міста, тоді як саме місто вражає великою кількістю висотних будівель і надзвичайною економією та регламентацією простору. Наприклад, практично усі тротуари та зелені насадження міста огороджені сталевими парканами, і хоча відстань між будівлями і проїжджою частиною зазвичай дуже маленька, місця вистачає усім. Можливо саме тому атмосфера міста сприяє зосередженню і концентрації на важливих справах.



Панорамні фото – Анастасія Львова, cc-by-sa 3.0

Опубліковано у Закордонний досвід, Конференції. Додати до закладок постійне посилання.

1 Responses to Вікіманія 2013 пройшла в Гонконзі

  1. nickispeaki коментує:

    добре було б фотки і наших українців побачити. Ну хоч пару!

    Подобається

Залишити коментар