Учасники першого вікіфлешмобу створили протягом одного дня майже тисячу статей у Вікіпедії

Вікіфлешмоб Pause 02

Світлина: Ігор Фоменко, ліцензія: CC-BY-SA-3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0), з Вікісховища.

Нещодавно спільнота української Вікіпедії звернулась до читачів з пропозицією взяти участь у «вікіфлешмобі» — присвятити один день, щоб спробувати написати статтю у вільну енциклопедію. Вікіфлешмоб відбувся у неділю 27 квітня. Частина читачів відгукнулись на таку пропозицію й протягом 1 дня у вільній енциклопедії з’явилось 915 нових статей.

Ініціюючи такий флешмоб вікіпедисти прагнули показати людям, які користуються Вікіпедією, що вони теж можуть долучитись до написання статей, і що тільки разом ми можемо створити якісну Вікіпедію. Адже українську Вікіпедію щомісяця переглядають понад 60 мільйонів разів, а активних редакторів (тобто тих, хто протягом місяця зробив хоча б 1 редагування) усього дві тисячі. Усі вікіпедисти є волонтерами й редагують статті у вільний від роботи чи навчання час. Чим більше людей знатимуть про можливість самостійно створювати і редагувати статті, тим швидше зростатиме якість вільної енциклопедії.

Окрім суто онлайнової частини вікіфлешмобу, у Києві, Львові й Дніпропетровську відбулись зустрічі, на яких досвідчені вікіпедисти допомагали початківцям створювати статті. У Києві такі зустрічі проходили у Науковій бібліотеці  Національного університету «Києво-Могилянська академія» і у вільному просторі «Pause»; у Львові вікіпедисти збирались у Центральній міській бібліотеці ім. Лесі Українки, а у Дніпропетровську — у кафе «Пузата Хата».

Вікіфлешмоб був першою акцією такого типу в українській Вікіпедії. Подію вікіпедисти присвятили пам’яті свого колеги у Вікіпедії Ігоря Костенка, який загинув 20 лютого від кулі снайпера на Майдані у Києві. Він був одним із тих, хто пропонував реалізувати цю ідею ще у 2013 році.

Прес-служба ГО «Вікімедіа Україна».

About YurB

http://diasp.eu/u/yurb
Опубліковано у Поточні події, Публічні заходи. Додати до закладок постійне посилання.

5 Responses to Учасники першого вікіфлешмобу створили протягом одного дня майже тисячу статей у Вікіпедії

  1. Може краще проводити вікіфлешмоб протягом тижня?

    Подобається

    • amakukha коментує:

      Ми не знаємо, можливо.
      Вікіпедисти судять по собі — у вихідний день можна сісти і створити одну хорошу статтю. У будній день цього не зробиш: стане часу лише на коротеньку.

      Подобається

  2. Сповіщення: Вікімарафон-2017 в Марганці |

  3. Сповіщення: Вікімарафон до Дня народження української Вікіпедії | Вікімедіа Україна

  4. Сповіщення: Вікімарафон до 15-річчя української Вікіпедії | Вікімедіа Україна

Залишити коментар