Які сторінки Вікіпедії в 2014 році читали найбільше?

Якщо раніше ми писали про найбільш редаговані сторінки Вікіпедії, то сьогодні ми пропонуємо до Вашої уваги найбільш відвідувані сторінки Вікіпедії. Якщо перший список більше відображає інтереси дописувачів Вікіпедії, то другий – її читачів. Отже, про що найчастіше читали у Вікіпедії протягом року, що минув?

У розпорядженні шанувальників Вікіпедії є два інструменти, що дозволяють відстежувати читацький інтерес до сторінок Вікіпедії. Сайт tools.wmflabs.org  періодично публікує рейтинги найбільш відвідуваних статей, тоді як  сайт  http://stats.grok.se дозволяє переглянути відвідуваність будь-якої статті Вікіпедії помісячно і навіть поденно. Результати підрахунку цих сайтів не ідентичні, що може бути пов’язано, наприклад з різним підходом до врахування сторінок-перенаправлень, проте зіставлення цих результатів дозволяють вибудувати цілком об’єктивну картинку.

Україна і світ

Країни, державними мовами яких статті про Україну читали найбільше. Малюнок зроблено на основі Blank_map_of_Europe.svg  ліцензія CC-BY-SA 2.5

За підрахунками tools.wmflabs.org стаття про Україну виявилась однією з найвідвідуваніших статей принаймні у 13 з 35 найбільших розділів Вікіпедії. Окрім читачів української Вікіпедії, де стаття “Україна” традиційно посідає одне з перших місць, нашою країною цікавляться читачі російської (2-е місце), литовської, естонської (3-є місце), фінської, хорватської, чеської, (4-е),  польської (5-е), шведської (6-е), болгарської (7-е), грецької, німецької  та угорської Вікіпедій (9-е місце).

Більше, ніж Україною, читачі Вікіпедії цікавились лише чемпіонатом світу з футболу 2014 року. Ця тематика потрапила до кращих десяток 15 мовних розділів, причому у португальців, хорватів та угорців ця тематика виявилась на першому місці.

На третьому місці за інтересом читачів – стаття про смертоносний вірус Еболу. 9 мовних розділів Вікіпедії, серед яких дві пост-радянські – російська та естонська, виявили цю тематику в десятці найпопулярніших.

Відмітимо, що окрім України в цілому, в кращих десятках чотирьох Вікіпедій фігурує  Крим – литовській, російській, польській та чеській. Високі показники і у країни-агресора – стаття “Росія” фігурує в десятці 5-х вікіпедій: російської (1-е місце), болгарської, литовської, польської та чеської.

Українська десятка

Згідно зі статистикою http://stats.grok.se  найбільш популярними статтями за підсумками 2014 року в українській Вікіпедії стали такі статті:

1. Україна 614997
2. Шевченко Тарас Григорович 554599
3. Список загиблих учасників Євромайдану
(Небесна сотня)
487752
4. Війна на сході України 482956
5. Порошенко Петро Олексійович 415434
6. Втрати силових структур внаслідок російського вторгнення в Україну (2014) 387941
7. Бандера Степан Андрійович 339154
8. Путін — хуйло 332673
9. Вибори Президента України 2014 319004
10. Братство тарасівців 297392

Сайт tools.wmflabs.org  дає дещо інші результати, зокрема в ньому відсутній “Список загиблих учасників Євромайдану“, що на наше переконання є наслідком помилкових технічних налаштувань, можливо, відсутністю обліку сторінок, що були згодом перейменовані.

Динаміка по місяцях

Окрім загальної статистики інтерес становить динаміка відвідуваності статей по місяцях.

На діаграмі нижче представлено динаміку відвідуваності 15 найпопулярніших статей української Вікіпедії. На діаграмі досить чітко видно три тематичні максимуми  – у березні-лютому, пов’язаному з подіями Євромайдану; у травні, пов’язаному з Президентськими виборами, і у серпні – пов’язаному з ескалацією конфлікту на сході України.
загальна2014
Для політиків інтерес може становити наступна діаграма, що представляє ранжування статей про політиків, які фігурують у 100 найпопулярніших. Відмітимо, що в часи Євромайдану перевершити В. Януковича за цим показником вдалося лише Д. Ярошу.  політики2014

Щоправда В. Янукович левову частину своєї “вікі-популярності” відхопив у день своєї втечі 22-го лютого, про що свідчить діаграма поденного відвідування статей:

Певною неочікуваністю у першій десятці цього рейтингу для нас є стаття “Братство тарасівців”. Щодо інших статей, то ми спостерігаємо досить виразне слідування статистики подіям в Україні. Це дає підставу нам припускати, що Вікіпедію можна використовувати не тільки як енциклопедичне джерело, але і як певне мірило суспільного інтересу до тих чи інший подій або діячів.

Україна: динаміка по роках

Насамкінець кілька слів про річну статистику. Вікіпедисти продовжують слідкувати і за сумарною динамікою відвідуваності української Вікіпедії.  Цього разу ми звітуємо, що за підсумками 2014 року сторінки української Вікіпедії було переглянуто 919 мільйонів разів, що на 3 % більше, ніж попереднього. Із них 93,4 % відвідувань за статистикою припадає на Україну. Для порівняння, у 2013 році сторінки української Вікіпедії переглянули 895 мільйонів разів, що було на 51% більше, ніж у 2012-му. Протягом останніх двох місяців 2014 року українська Вікіпедія посідала за цим показником 18-е місце серед 288 мовних розділів Вікіпедії.

Число переглядів української Вікіпедії. Діаграма Ю. Пероганича.

Використано матеріали статей і сторінок:

Опубліковано у Аналітика, Статистика. Додати до закладок постійне посилання.

1 Responses to Які сторінки Вікіпедії в 2014 році читали найбільше?

  1. Сповіщення: Мої статті | Андрій Бондаренко

Залишити коментар