«Вікіпедія любить пам’ятки» ­— час писати статті!

«Вікімедіа Україна» оголошує конкурс «Вікіпедія любить пам’ятки», що триватиме з 7 березня по 5 квітня, і його учасники мають змогу виграти цінні призи за статті в українській Вікіпедії про пам’ятки культурної спадщини України.

Доступність та поширення інформації про пам’ятки історії, архітектури, археології, монументального мистецтва дуже важливі для збереження самих пам’яток. Адже першим кроком до належного захисту пам’ятки є усвідомлення того, що вона існує, й доступність інформації про неї. Тим не менш, у Вікіпедії ­— найдоступнішій та найпопулярнішій енциклопедії — інформації про пам’ятки зараз дуже мало.

«Цей конкурс має заохотити всіх, хто цікавиться культурною спадщиною, зокрема, краєзнавців, істориків та людей, що мають у своїх бібліотеках потрібну літературу, ділитися інформацією з читачами Вікіпедії, — зауважує член оргкомітету конкурсу Микола Козленко. — Раніше ми організовували аналогічні фотоконкурси, присвячені пам’яткам, і їхні учасники самі виявили бажання писати статті на цю тему».

Для участі у конкурсі слід зареєструватись у Вікіпедії, на сайті організації ознайомитись із правилами конкурсу, а також із із пропонованим списком статей до створення, який доступний у Вікіпедії. Усі статті мають відповідати правилам Вікіпедії, зокрема, містити посилання на використані джерела, а також не містити плагіату.

Якщо учасники конкурсу створять статті про усі пам’ятки національного значення, читачі Вікіпедії отримають повноцінний каталог, ілюстровану онлайн-енциклопедію пам’яток України.

Серед пам’яток, про яких ще досі нема статей у Вікіпедії:

Успенська церква у с. Сильченкове (Чернігівська область) Автор фото: Сергій Козлов (BlackDolphin) [CC BY-SA 4.0]

Успенська церква у с. Сильченкове (Чернігівська область) Автор фото: Сергій Козлов (BlackDolphin) [CC BY-SA 4.0

Господарський корпус у с. Турчинівка (Житомирська область) Автор фото: Ярослав Карпенко [CC BY-SA 4.0]

Господарський корпус у с. Турчинівка (Житомирська область) Автор фото: Ярослав Карпенко [CC BY-SA 4.0]

Введенська церква (Харківська область) Автор фото: Николай Слета [CC-BY-SA-4.0]

Введенська церква (Харківська область) Автор фото: Николай Слета [CC-BY-SA-4.0]

Петропавлівська церква та дзвіниця у с. Буцнів (Тернопільська область) Автор фото: Микола Василечко [CC-BY-SA-3.0]

Петропавлівська церква та дзвіниця у с. Буцнів (Тернопільська область) Автор фото: Микола Василечко [CC-BY-SA-3.0]


Нагадаємо, що фотоконкурс «Вікі любить пам’ятки» – міжнародний фотоконкурс, який був започаткований у 2010 році в Нідерландах. Уперше в Україні був проведений у 2012 році. Тоді Україна посіла четверте місце за кількістю завантажених світлин, а минулого року – увійшла в трійку лідерів. Усього за три роки в рамках фотоконкурсу було завантажено понад 100 тисяч фотографій майже 22 тисяч пам’яток культурної спадщини України. Волонтерами було зібрано чи не найповніші списки пам’яток, що охороняються законом, які доступні публічно у Вікіпедії. У 2014 році конкурс «Вікі любить пам’ятки» проходив у 41 країні світу, а фото з України зайняло перше місце.

About Vira Motorko

фанатка Вікіпедії
Опубліковано у Конкурси, Прес-релізи | Теґи: . | Додати в закладки: постійне посилання на публікацію.

Залишити коментар