Останній тиждень конкурсу CEE Spring 2015

31 травня закінчується конкурс написання статей про країни Центральної та Східної Європи у Вікіпедії — CEE Spring 2015. Конкурс доволі довгий, від 23 березня — 10 тижнів, може, тому не такий динамічний і вибуховий, як деякі інші. Зате добряче сприяє співпраці між вікіпедистами різних мовних розділів. Конкурс став хорошою можливістю більше дізнатися про країни-сусідки і впевнитися, що й про Україну в регіоні тепер теж знатимуть трішки більше.

На 25 травня найбільше конкурсних статей написано казахською мовою, українська — на другому місці, на третьому — вірменська. Якщо ж вказати країни, про які найбільше пишуть, то це Естонія, Чехія і Білорусь. Що не дивно, адже естонці склали найдовший список бажаних для створення статей. (Статистика тут).

Але конкурс ще триває і будь-хто має ще тиждень, щоб долучитися! До 31 травня триває найнасиченіший тиждень одразу чотирьох країн: Хорватії, Боснії та Герцеговини, Туреччини та Австрії. Коротко зауважимо, що Вікіпедія вже знає про ці країни, а чого ще бракує.

Хорватія. Обирайте, що вас цікавить: хорватська кухня? географія? збірна з футболу? що таке «хорватська весна»? Про це Вікіпедії відомо, заходьте і читайте.

Хорватське мистецтво, Інститут Руджера Бошковича, Тереза Кесовія, Дора Пеячевич — це все ще червоні посилання у Вікіпедії, не написані статті. Чому б саме Вам не взятися за них?

Міст у місті Рієка. Автор — László Szalai, фото у суспільному надбанні.

Міст над річкою Р’єчина, Рієка. Автор — László Szalai, фото у суспільному надбанні.

Боснія та Герцеговина. Аваз твіст тауер, Трамвай Сараєво, Боснійська війнаЯсміла Жбаніч — статті, що чекають на своїх читачів.

Марія Сербська, Мостарський університет, Національний парк Уна, Сараєвська хагада — це теми, які чекають передусім своїх авторів. «Немає кращого способу вивчити предмет, ніж написати про нього книжку», а ми просимо у Вас не книгу, а лишень статтю.

Гора Маґлич. Автор — Radosław Botev.

Гора Маґлич. Автор — Radosław Botev.

Туреччина. Здавалось би, для туриста — рукою подати, але почитати про неї що? Музей мозаїк Зеугми, вулкани Туреччини, турецька ліра, греко-турецькі відносини — можна.

Про сербсько-турецькі відносини, музей залізниці в Чамліку, музей землетрусу в Канділліуніверситет Хакеттепе — ще ні, аж поки Ви не напишете.

Захід сонця над терасами Памуккале. Автор — Davidetorino, ліцензії CC-BY-SA-3.0 і GFDL

Захід сонця над терасами Памуккале. Автор — Davidetorino, ліцензії CC-BY-SA-3.0 і GFDL

Австрія. Австрійські вікіпедисти не проводять конкурсу у себе, але вони склали невеликий список статей, які неодмінно хочуть побачити про свою країну іншими мовами, тож ми долучили їх до цього тижня. З цього списку створено вже статті австрійська література, Земмерінгська залізниця, Нойзідлер (озеро), Ред Булл Арена (Зальцбург).

Натомість право написати про Фалько, Південні Вапнякові Альпи, освіту в Австрії чи базиліку Маріацеля може дістатися саме Вам. Чому б і ні?

Земмерінгська залізниця. Кольорова літографія кін. XIX — поч. XX ст.

Земмерінгська залізниця. Кольорова літографія кін. XIX — поч. XX ст.

Чимало людей пишуть статті у Вікіпедію з добрих міркувань — якщо було таке, що енциклопедія виручила, то варто віддячити їй, написавши статтю, яка теж колись когось виручить 🙂

Нагадуємо, конкурс CEE Spring 2015 триває до останнього дня весни.

About Vira Motorko

фанатка Вікіпедії
Опубліковано у Вікітижні, Конкурси | Теґи: , , , , , . | Додати в закладки: постійне посилання на публікацію.

Залишити коментар