Фотографуйте більше з нами!

«Вікімедіа Україна» має різні проекти, головним результатом яких є вільні зображення. Вільні — бо знання варті того, щоб поширюватися без обмежень і щоразових дозволів. Зображення — бо візуальна ера вимагає фотографій. «Краще один раз побачити…», адже так?

Ми проводимо фотоконкурси й даємо листи підтримки їх учасникам, адже інколи фотографу треба мати підтвердження, що знімки робляться з цілком законною просвітницькою метою.

Інше, що ми можемо організувати, окремо від конкурсів — акредитація на заходи для фотографування. «Вікімедіа Україна» не є новинним агентством, але ми всіляко заохочуємо відвідувати публічні заходи, на яких можна зробити вільні світлини значимих людей.

У Вікіпедії не можна використовувати невільні фотографії живих значимих людей з простої причини: якщо є можливість зробити вільне фото, його треба зробити. І всілякі заходи — це чудова для того можливість.

Найсвіжіша подія, яку відвідав представник нашої організації — 6-ий Одеський міжнародний кінофестиваль (ОМКФ), що відбувся 10–18 липня 2015 року. Андрій Макуха завантажив понад 150 світлин кінематографістів та створив 8 статей у Вікіпедії (6 українською, 2 англійською). Більше того, усі завантажені ним світлини зроблені фотоапаратом «Вікімедіа Україна», який досвідчені вікіпедисти можуть вільно брати у користування.

Це була друга поїздка представника «Вікімедіа Україна» на ОМКФ. Ми також регулярно фотографуємо інші суспільно вагомі події для Вікіпедії, такі як церемонії нагородження літературної премії «Коронація слова», інші міжнародні кінофествалі (Docudays UA), першокласні спортивні події (як от бій Усик—Князєв) і навіть музичні концерти  (Океан Ельзи, ЯрмаК, ONUKA, Фіолет).

Нагадаємо, що Вікіпедію створюють волонтери. Андрій, як і інші волонтери, не отримує грошової винагороди за роботу фотографа. Однак участь у ОМКФ та інших заходах, — це можливість зустрітися та поспілкуватися віч-на-віч із зірками та культурними діячами світового рівня. А надаючи акредитацію, ОМКФ не лише дає доступ до прес-конференцій із кінематографістами, а й люб’язно дозволяє безкоштовно відвідувати покази кінострічок.

Тож долучайтеся до фотографування для Вікіпедії! А якщо Ви хочете отримати сприяння для фотографування на публічному заході, пишіть на wm-uaAt sign.svgwikimedia.org

ОМКФ 2015: перші вільні світлини у Вікіпедії

Kirin Kiki 明川哲也 Jeppe Rønde М. Слабошпицький
Šarūnas Bartas Dariusz Jabłoński  Сергій Буковський Геннадій Кофман
Krzysztof Kopczyński Остап Костюк
Єва Нейман Руслан Хвастов Krzysztof Kopczyński Остап Костюк

ОМКФ 2015: фото осіб, про яких поки не існує статей у Вікіпедії

Ali Ahmadzade Morteza Farshbaf О. О. Ітигілов Антон Сладкевич

About Vira Motorko

фанатка Вікіпедії
Опубліковано у Культура і мистецтво | Теґи: . | Додати в закладки: постійне посилання на публікацію.

Залишити коментар