П’ять фактів про Вікімедіа Вірменія

Торт до дня народження вірменської Вікіпедії у 2014 році. Автор фото — Beko, ліцензія CC-BY-SA-3.0

Торт до дня народження вірменської Вікіпедії у 2014 році. Автор фото — Beko, ліцензія CC-BY-SA-3.0

Вікімедіа Вірменія (Wikimedia Armenia) — регіональне відділення Фонду Вікімедіа у Вірменії, яке займається підтримкою і пропагуванням вікіпроектів, найпопулярнішим з яких є Вікіпедія.

Մեկ հայ, առնվազն մեկ հոդված Վիքիպեդիայում միջոցառման բաները։ — Кожен вірменин повинен створити хоча б одну статтю у Вікіпедії.

Մեկ հայ, առնվազն մեկ հոդված Վիքիպեդիայում միջոցառման բաները։ — Кожен вірменин повинен створити хоча б одну статтю у Вікіпедії.

  1. У березні 2014 року Вікімедіа Вірменія оголосила про початок річної компанії «Один вірменин  — одна стаття». У своїх численних закликах, що широко розповсюджували ЗМІ, вікімедійці Вірменії закликали кожного створити принаймні одну статтю у Вікіпедії. За рік акція принесла розділу Вікіпедії вірменською мовою близько 300-350 нових редакторів. Понад 70000 статей з’явилося з початку акції. Підвищилася пізнаваність Вікіпедії та інших Вікі проектів.
    На youtube вірмени виклали два ролики на підтримку акції (1, 2).
  1. На чолі Вікімедіа Вірменія — жінка (до речі, виконавчі директори Вікімедіа Україна і Фонду Вікімедіа — теж);  двоє з дев’яти адміністраторів вірменської Вікіпедії – жінки. Сусанна Мкртчян, яка очолює Вікімедіа Вірменія, стала однією з двох вікіпедистів, яких особливо відзначив Джиммі Вейлз у своїй промові на конференції вікіпедистів у Мексиці цього року.
  1. До 100-річчя Геноциду вірмен, у вірменській Вікіпедії протягом двох років закликали редакторів писати статті, дотичні до теми Геноциду 1915 року. В результаті було створено 467 нових і поліпшено багато статей, що вже існували у Вікіпедії. За ініціативи лікаря та творця музею медицини Вірменії Арутюна Мінасяна та на основі зібраних ним даних було створено понад 630 статей про лікарів-жертв Геноциду.

    Вікітабір 2014. Автор фото — Beko, ліцензія CC-BY-SA-3.0

    Вікітабір 2014. Автор фото — Beko, ліцензія CC-BY-SA-3.0

  1. Найбільш масштабним проектом Освітньої програми Вікімедіа Вірменія є вікітабори для дітей, охочих колективно писати статті до Вікіпедії. Паралельно з відпочинком, іграми та різними заняттями, діти пишуть статті у Вікіпедії, редагують тексти Вікіджерел, наймолодші — пишуть визначення слів у Вікісловнику. У 2014 році відбулося два табори, в яких взяло участь 135 осіб. Було створено 5425 нових статей (більше 22 млн байтів). Так само два вікітабори було проведено у 2015 році.

Відео з вікітабору 2015 року (субтитри англійською).

  1. У вірменській Вікіпедії почало розвиватися написання статей західновірменською мовою. Це один з двох сучасних варіантів вірменської мови, сьогодні переважно використовується вірменами Туреччини, Лівану та ін. Створено вже більше 2,5 тис. статей. Для розвитку цього напрямку вірменські вікіпедисти запросили на навчання вчителів вірменських шкіл Ливану. Для навчання дітей у Бейруті у травні 2015 року тривав табір за участі вірменських досвідчених редакторів та вчителів, що вже пройшли навчання у Вірменії. Табір було організовано для 45 учнів. Проект з розвитку цього мовного сегменту у Вікіпедії отримав третю премію у номінації «Найкрутіший проект» на Вікіманії 2015 у Мексиці.

Напишіть нам в коментарях про вікіспільноту якої країни вам цікаво дізнатися більше, і ми обов’язково про них напишемо!

Статистика публікується на основі даних, отриманих від Вікімедіа Вірменія.

Опубліковано у Закордонний досвід | Теґи: , . | Додати в закладки: постійне посилання на публікацію.

2 Responses to П’ять фактів про Вікімедіа Вірменія

  1. attolippip коментує:

    Wikimedia Polska 🙂

    Подобається

  2. sergiylypko коментує:

    Вікімедіа Україна 🙂

    Подобається

Залишити коментар