12 січня — день народження кримськотатарської Вікіпедії

Ювілейне лого до 8-річчя кримсько-татарської Вікіпедії

Ювілейне лого, автор Helgi
[CC-BY-SA-4.0]

Січень позначений одразу трьома днями народження Вікіпедії: 12 січня — кримськотатарської Вікіпедії, 15 січня святкує англійська Вікіпедія, а 30 січня — розділ Вікіпедії українською.

Говорячи про український сегмент Вікіпедії як про основний засіб для накопичення вільних знань на території нашої країни, ми доволі часто забуваємо про те, що не українською лиш мовою єдиний наш народ і мови певних національних менших також потребують особливої уваги та розвитку. Особливо якщо йдеться про мову корінного населення України, що протягом сотень років є невід’ємною частиною нашої історії.

12 січня 2008 року вважається офіційним Днем народження кримськотатарської Вікіпедії. Ініціатором створення проекту став мешканець Москви Олександр Горяїнов, що етнічно не був киримли, однак доволі добре володів кримськотатарською мовою. Статті розділу вирішено було передавати за допомогою латинського алфавіту, затвердженого на II Курултаї кримськотатарського народу, і вже наступного дня новостворений сегмент Вікіпедії містив більше ніж 500 статей. Втім, цей успіх був для кримськотатарської Вікіпедії найзначимішим за увесь час її існування й надалі темпи розвитку знизилися до непристойно мізерних показників. Загалом же, за 8 років існування сегменту кримськотатарською було створено близько 4,5 тисяч статей, більша частина з яких побачила світ в період з грудня 2012 по травень 2014 року.

Після анексії Криму Росією зацікавленість у поширенні вільних знань серед кримських татар значно знизилася, адже киримли вчергове постали перед проблемою протистояння окупації своїх земель, тож гуманітарні питання відійшли дещо на інший план. Проте немає лиха без добра. Події в Криму та на сході України врешті-решт зняли луду з очей кримських татар та українців «з материка», що збагнули необхідність спільних дій задля досягнення власних цілей. Одна з них — повернення національної ідентичності кримських татар, що протягом більш ніж чотирьох десятиліть руйнувалася радянською тоталітарною машиною. Відновлення традицій, звичок, історичних спогадів та, перш за все, розповсюдження рідної для кримських татар мови — ось ті аспекти, які мають стати наріжним каменем співпраці двох народів на гуманітарній ниві. І саме Вікіпедія може стати інструментом, що дозволить втілити у життя ініціативи з популяризації кримськотатарської мови серед молоді та закласти фундамент для створення серйозного інформаційного поля кримськотатарською.

Справа ця нелегка і потребує величезних зусиль з обох боків. Незважаючи на це, сподіваємося, що свій другий десяток кримськотатарський розділ Вікіпедії розпочне зовсім з іншими показниками та тенденціями до розвитку. Час на виправлення ситуації є. Важливо його не згаяти.

Опубліковано у Поточні події, Уроки вікі | Теґи: , , . | Додати в закладки: постійне посилання на публікацію.

Залишити коментар