Автори найкращих статей конкурсу з фізики й астрономії у Вікіпедії отримали призи

лого ВікіпедіїВ українській Вікіпедії вперше провели конкурс статей з теоретичної фізики й астрономії під назвою WikiPhysContest-2016. 2 липня у Дзеркальній залі Львівського національного університету імені Івана Франка було нагороджено переможців конкурсу.

WikiPhysContest спрямований на створення нових та покращення наявних статей на тему фізики та астрономії у Вікіпедії, залучення нових редакторів, а також поширення вікіпедійного руху серед українських та україномовних науковців. Крім цього, 2016 оголошено роком науки у Вікіпедії з метою покращити комунікацію між наукою та громадськістю.

Завдяки конкурсу у Вікіпедії було створено та покращено 90 статей на різноманітні теми, 7 з них мають розмір понад 100 кБ, що відповідає 15 сторінкам А4 шрифтом 12-го кеглю. Участь у конкурсі взяли 42 автори, і хоча для перемоги достатньо було написати одну статтю, багато з них написали більше однієї, наприклад, користувачка з ніком Sthelen.aqua створила чи покращила 17 статей. Члени журі конкурсу є чинними науковцями в галузі астрономії та фізики. Зокрема, серед членів журі — науковці з ІЯД, DESY, ІФКС, фізичного факультету КНУ, ІТФ, Центру дослідження важких іонів імені Гельмгольца, Принстонського університету, Niels Bohr Institute. Журі оцінювало відповідність статей правилам Вікіпедії: повноту, перевірність, актуальність, ілюстрованість тощо. Директор обсерваторії ЛНУ і член журі WikiPhysContest’у Богдан Степанович Новосядлий зауважив, що працювати над статтями разом з учасниками назвичайно цікаво, адже у процесі оцінювання члени журі постійно спілкувалися з авторами статей.

На церемонії було нагороджено по чотири переможці окремо у категоріях з фізики й астрономії. Найкращі статті конкурсу: «Спонтанне порушення симетрії», «Аномалія (фізика)», «Слабка локалізація», «Дозиметрія», група статей «Virgo (інтерферометр)» + «Гравітаційно-хвильова астрономія» + «Орбітальне зближення екстремального масового співвідношення», «Атмосфера Юпітера», «Формування та еволюція Сонячної системи» та «Kepler-452b». Переможці отримали призи, які вибрали собі самі — ноутбук, монітор, іншу техніку.

Нам дуже приємно, що ідея WikiPhysContest’у досягла тих, кого мала: програміст пригадав пору свого аспіранства, щоб узяти участь, викладачка заагітувала своїх студентів, у яких викладає, дозиметристка написала статтю про дозиметрію — все, як воно і має бути у житті ідеальної енциклопедії. Головне не зупинятися, і продовжувати, продовжувати писати статті!

 

Василь Васюта, автор найкращої статті в категорії теоретична фізика — «Спонтанне порушення симетрії»

Користувач Вікіпедії Jarozwj,

Користувач Вікіпедії Jarozwj, автор найкращої статті у категорії астрономія — «Атмосфера Юпітера»

Користувачка Вікіпедії Nallikaea

Користувачка Вікіпедії Nallikaea, авторка статті «Дозиметрія»

Більше фотографій — у Вікісховищі.

About Vira Motorko

фанатка Вікіпедії
Опубліковано у Конкурси, Поточні події | Теґи: , , . | Додати в закладки: постійне посилання на публікацію.

Залишити коментар