Офіційний фотобанк та сайт Міноборони відтепер під вільною ліцензією

Відтепер усі фото облікового запису Міністерства оборони України у Flickr мають вільну ліцензію CC BY-SA 2.0. Це означає, що фотографії можна використовувати без отримання окремого дозволу, за умови вказання автора і ліцензії.

Негайний результат від цього — користувачі вже почали завантажувати ці знімки у Вікісховище, звідки їх можна легко використовувати для ілюстрування статей Вікіпедії. Адже лише зображення, поширені під вільними ліцензіями такого роду можна використовувати у Вікіпедії, яка доволі суворо ставиться до дотримання авторських прав.

Commons Aviation logoІніціювали цей перехід користувачі Вікісховища з проекту Commons Aviation. Це група залюблених в авіацію людей з різних куточків світу. Серед них Скотт, який проживає в Австралії — саме він написав листа обліковці Міноборони у Flickr. Скотт уже давно захоплюється радянськими і українськими літаками. Він особливо радів, коли у травні цього року «Мрія», найпотужніший у світі літак, доставляла з Праги вантаж обладнання у місто Перт, де він проживає.

#Перемога з фото спонукала редакторів української Вікіпедії піти ще далі і попросити вільну ліцензію для всього сайту Міністерства — CC BY 4.0, як на сайті Президента України. На прохання вікіпедиста відгукнувся радник президента Юрій Бірюков (див. коментарі допису).

З 24 листопада 2016 року на сайті Міністерства оборони України розміщено таке повідомлення: «Матеріали на сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International». На це знадобився один допис у Facebook і кілька годин часу.

У Flickr же зараз викладено понад 3,5 тисяч знімків. У Вікісховищі їм присвячена окрема категорія, новозавантажені файли користувачі розсортовують по відповідних категоріях за подіями, особами і моделями техніки, що зображені на фото.

Десантники окремої повітряно-десантної бригади Високомобільних десантних військ Збройних Сил України провели заняття з використання комплексу зйомного обладнання “Адаптер-М1”.

Десантники окремої повітряно-десантної бригади Високомобільних десантних військ Збройних Сил України провели заняття з використання комплексу зйомного обладнання “Адаптер-М1”. Фото від Міністерства оборони України, вільна ліцензія CC BY-SA 2.0

В українських ВМС після 7-річної перерви відновлено катерну практику майбутніх офіцерів із заходами до іноземних портів. Було проведено похід катерів “Сміла” і “Сокаль” Чорним морем з близько 40 курсантами Одеської морської академії.

В українських ВМС після 7-річної перерви відновлено катерну практику майбутніх офіцерів із заходами до іноземних портів. Було проведено похід катерів “Сміла” і “Сокаль” Чорним морем з близько 40 курсантами Одеської морської академії. Фото від Міністерства оборони України, вільна ліцензія CC BY-SA 2.0

На одному з полігонів Херсонщини відбулись збори артилеристів (вересень 2016).

На одному з полігонів Херсонщини відбулись збори артилеристів (вересень 2016). Фото від Міністерства оборони України, вільна ліцензія CC BY-SA 2.0

About Vira Motorko

фанатка Вікіпедії
Опубліковано у Вільні ліцензії, Поточні події. Додати до закладок постійне посилання.

1 Responses to Офіційний фотобанк та сайт Міноборони відтепер під вільною ліцензією

  1. Сповіщення: Офіційний фотобанк Міноборони у Flickr тепер під вільною ліцензією | Watcher

Залишити коментар