З нагоди заходів уряду щодо допомоги Українській Вікіпедії

Перш за все — для невікіпедистів.

Попереджаю, це long read, але можете пострибати по розділах. Якщо ліньки читати все, читайте з кінця.

Передісторія

У січні минулого року з нагоди 12-річчя Української Вікіпедії Президент України Петро Порошенко звернувся до суспільства із закликом наповнювати український сегмент Вікіпедії.

У квітні того ж року прем’єр-міністр України Володимир Гройсман закликав до суспільної дискусії про те, «як долучити до створення якісної української Вікіпедії волонтерів, студентів, науковців», і запропонував державну допомогу в здійсненні проекту, «який сприятиме популяризації української мови в еру цифрових технологій».

Не хочу в цьому пості підіймати політичні питання, оцінювати політиків та розводити зрадоперемогу, але наскільки мені відомо, це перший випадок, коли Президент та Голова КМУ закликали суспільство до наповнення Української Вікіпедії і навіть пропонували допомогу. До цього члени Громадської Організації Вікімедіа Україна, що з 2009 опікується розвитком Вікіпедії в Україні, та пересічні вікіпедисти хоча подекуди й мали успішний досвід співпраці з владою (за що щира дяка прогресивним діячам освіти та культури, установам та їх працівникам), але зазвичай вся ця активність відбувалася на низовому рівні. Цього разу ініціатива виходила саме від влади, ще й із самого верху.

Уряд

Гріх було б не скористатися такою можливістю, тому українські вікіпедисти та Вікімедіа Україна підготували свої пропозиції. Вчора, наче подарунком до дня народження вільної енциклопедії (15 січня виповнилося 16 років міжнародному проекту Wikipedia, 12 січня — 8 років Кримськотатарській Вікіпедії, 30 січня виповниться 13 років Українській Вікіпедії), прем’єр-міністр підтримав пропозиції громадськості щодо сприяння розвитку україномовного розділу Вікіпедії, зокрема через систему освітніх закладів, де, наприклад, суспільно корисне прозоре написання статей може принаймні частково замінити вічний копі-паст одних і тих же рефератів, підтримку конкурсів на кшталт Вікі любить пам’ятки, Вікі любить Землю, які допомагають нам краще взнати та полюбити свою Україну, тощо.

Громадськість

Уряд може допомогти, але слід розуміти, що головний ресурс — це люди, волонтери, що пишуть Вікіпедію і не отримають за свою діяльність жодної копійки. Українська Вікіпедія наразі містить біля 670 тис. статей, і хоча це більше, ніж будь яка паперова енциклопедія українською мовою, це на порядок менше, ніж гігантська англійська з її 5,5 мільйонами, і одного порядку, але менша, ніж сусідні польськомовний та російськомовний розділи. Тому є багато причин.

Внаслідок репресивної політики Російської та «Радянської» імперій, в порівнянні з росіянами в нас значно менше авторитетних джерел інформації для наповнення Вікіпедії. Українська радянська енциклопедія вийшла в 17 томах протягом 1959-65 років тільки як відповідь на 10-томну емігрантську Енциклопедію українознавства (перед тим спроба видати українську енциклопедію в СРСР закінчилася репресіями), в той час як росіяни мали свої енциклопедії від межі 19-20 століття. Сучасна загальна українська енциклопедія досі не створена. Досі не створена заміна сумнозвісному радянському СУМ (Словнику української мови), напханому кальками з російської, з викресленими питомо українськими словами.

Значною мірою російська мова всупереч закону досі часто виступає мовою вищої освіти, в т. ч. у т. зв. «національних» вищих навчальних закладах, особливо в технічній та природничій сферах. Тож не дивно, що найбільші лакуни в Українській Вікіпедії — саме в технічних статтях.

Нарешті, зрозуміло, що носіїв української мови не так багато, як носіїв російської. Це може пояснити наше відставання від росіян — але ж не від поляків.

Зросійщене населення України, навіть ті, хто розмовляють українською, часто мають російську розкладку, бо «так зручніше», чи російську Windows, завантажену на першому ж торенті. У відповідь на це, пошуковики підсовують видачу російською, люди йдуть в російську Вікіпедію, читають і дописують там. Досі російська Вікіпедія користується в Україні більшою популярністю, ніж Українська, і хоча з початком війни статистика значно покращилась, досі більшість українців тут фактично працюють на «рускій мір».

Не сплять і провайдери «рускава міра». Певні виробники поставляють свої девайси з російською Windows, російська Windows 10 показує в інтерфейсі новини з російських сайтів, і права на встановлення пошуку за замовчуванням, на чому заробляють виробники безкоштовних браузерів, в нашому регіоні часто викуплені російськими фірмами.

Зважаючи на все це, не принижуючи значення заходів уряду, все ж зазначу, що залежить все перш за все від суспільства, від громадян. Якщо суспільство не активне, не робить свій внесок в розвиток української культури, доступність інформації українською мовою та інформацію про Україну, то уряд йому не допоможе. Якщо українцям не потрібна Україна — ніякий уряд це не виправить.

Чому саме Вікіпедія? Навіщо це все?

Власне, особисто я не завжди був прихильником вікі-руху. Просто в певний момент, зрозумівши, що якщо я не сиджу в окопі, то маю хоча б зробити щось корисне для розвитку української культури, адже українська мова та культура — це профілактика того, що трапилось в країні. Майдан та Війна — це вже ліки для задавненої хвороби, болісне, криваве лікування з купою побічних ефектів.

З точки зору поширення української культури Вікіпедія — це один з найкращих майданчиків, наповнювати який може будь хто, від школяра до академіка. Якщо ви напишете патріотичний коментар у Facebook про важливість української мови чи спротив агресії, його прочитають кілька десятків людей, хтось лайкне, притому більшість з них і так згодна з вами й не винесе для себе нічого нового. Гарний пост може ще хтось поширити. Але все це швидко піде вниз у стрічці оновлень, від цих коментів та постів дуже швидко й духу не залишиться, хіба час від часу Facebook  буде пропонувати подивитись його машинні «спогади». Якщо ж натомість ви напишете чи вдосконалите статтю у Вікіпедії, вона буде існувати стільки, скільки існує сучасна цивілізація, в тому вигляді, як ми її собі уявляємо. Навіть стаття на дуже спеціяльну, непопулярну тему буде знаходити свого читача протягом всього свого існування, її побачать пошуковики і вона увійде в корпус текстів українською мовою в інтернеті, дасть українцям можливість отримати інформацію українською мовою.

Як допомогти і з чого почати?

Насправді, ви можете допомогти, навіть якщо не будете нічого писати.

Для початку, дві корисні поради:

По-перше, якшо вам таки потрібна російська на комп’ютері, ви страждаєте від необхідності перемикатися між 3-ма розкладками й тому не маєте української, раджу встановити українську розкладку з російськими буквами Ukrainian Unicode.

По-друге, переконайтеся, що в мовних налаштуваннях вашого браузера українська мова має більший пріоритет за російську, наприклад, тут: ridna.com/mova.php. Від цього залежить, які сторінки вам будуть пропонувати в пошуку інтернет-пошуковики, зокрема, яку Вікіпедію — українську чи російську. Також перевірте мовні налаштування в самих пошуковиках.

У Favebook ви можете підписатися на сторінки українських вікі-проектів, які ведуть активні користувачі: Українська Вікіпедія, Вікіджерела, Вікіновини, на сторінки конкурсів Вікі любить пам’ятки та Вікі любить Землю Україна / Wiki Loves Earth Ukraine, сторінку організації Вікімедіа Україна / Wikimedia Ukraine та зовсім неофіційну групу Дописувачі Української Вікіпедії.

Далі — власне читайте та дописуйте. Багатьох від Вікіпедії відлякують правила та особлива розмітка, але насправді не обов’язково одразу заглиблюватись в щось на кшталт особливостей написання шаблонів та модулів на мові програмування Lua, це можна не робити взагалі ніколи. Для початку можна просто редагувати вже створенні кимось статті, виправляти помилки, дописувати (підтверджені) відомі вам факти. Можна перекладати англійські чи російські статті (бажано не на історичну чи політичну тематику), Вікіпедія має для цього зручний інструментарій. Більше інформації для новачків ви можете побачити на Порталі спільноти, там є також посилання на Кнайпу, де можна запитати про щось в «живих» користувачів.

Для мене в свій час проблемою було також погане знання української мови, достатнє для читання і недостатнє для письма — нічого дивного для країни із зросійщеною освітою та мас-медія. Хто має таку саму проблему — раджу шукати переклад та синоніми в словниках на r2u.org.ua, це значно збагатить ваш словниковий запас.

Вікіпедія — це не тільки Вікіпедія

Про створену першою Вікіпедію чули майже всі. Значно менше людей знають, що існують й інші україномовні вікіпроекти, де можна себе задіяти, якщо формат енциклопедії здається невідповідним:

  • Вікіджерела, uk.wikisource.org — вільна бібліотека, що розміщенням вільних опублікованих текстів, зокрема, вичиткою сканів старих книжок чи текстів опублікованих під вільною ліцензією
  • Вікіпідручник, uk.wikibooks.org — відкритий майданчик для створення чи розміщення авторами вільних підручників
  • Вікімандри, uk.wikivoyage.org — вільний туристичний путівник
  • Вікіцитати, uk.wikiquote.org — вільна добірка цитат
  • Вікіновини, uk.wikinews.org — специфічний проект створення вільних новин

Інтернаціональними є:

  • Wikimedia Commons / Вікісховище, commons.wikimedia.org — де розміщуються мульти-медія файли, набори данних для ілюстрації всіх інших проектів
  • Wikidata / Вікідані, wikidata.org — відкрита база даних, якою користуються інші проекти

та інші.

Тож долучайтеся, роботи вистачить на всіх!

Опубліковано у Поточні події, Співпрація з державою | Теґи: , . | Додати в закладки: постійне посилання на публікацію.

Залишити коментар