Результати місячника написання статей «Пані в червоному»

Що поєднує героїню війни за незалежність Іспанії Августину де Арагон, командира снайперського відділення Ніну Петрову і першу жінку на обидвох полярних полюсах Енн Бенкрофт? По-перше, усі вони добилися значних успіхів у своїх сферах і стали прикладом для мільйонів інших жінок — прикладом того, що жінки можуть і героїчно протидіяти наполеонівським військам, і тренувати снайперів, і досліджувати полярні полюси, та виконувати ще сотні інших занять, які традиційно вважалися чоловічими. По-друге, про всіх трьох недавно з’явилася стаття в Українській Вікіпедії в рамках місячника «Пані в червоному», який проходив з 15 листопада по 15 грудня 2017 року.

Ініціатори місячника поставили собі за мету поборотися з гендерним дисбалансом у біографічних статтях в Українській Вікіпедії. Як показувала статистика до початку «Пані в червоному», лише 13,69% біографічних статей Української Вікіпедії були про жінок. Це частина загальної проблеми. Наприклад, в Англійській Вікіпедії цей показник лише дещо вищий — статті про жінок налічують тільки 17,38% усіх біографічних статей.

File:Lady in red souvenirs 03.jpg

Сувенірні горнятка для учасників «Пані в червоному»

За час проведення «Пані в червоному» Українська Вікіпедія поповнилася 442 новими статтями. Також були покращені 42 статті, що вже були започатковані до місячника. У проекті взяли участь 53 учасники та учасниці. Стаття про ірландську фольклористку Ізабеллу Августу Грегорі, створена в рамках «Пані в червоному», здобула статус «доброї».

За аналогією з англійським проектом «Women in Red», назва проекту відсилає до червоного кольору, яким у Вікіпедії позначаються посилання на статті, що відсутні. Тому учасники «Пані в червоному» намагалися «засинити» посилання на видатних жінок — і саме біографічні статті домінували в доробку учасників місячника.Логотип проекту «Пані у червоному» для Української Вікіпедії. Автор Helixitta, ідея Sergento

Мабуть, безспірними лідерами за кількістю створених про них статей були жінки в науці — від української науковиці-ботаніка Лариси Кучерявої до американського фізика і героїні фільму «Приховані фігури» Кетрін Джонсон. Також багато писали про мисткинь з різних країн, від французької зірки німого кіно Мюзидори до майстрині петриківського розпису Валентини Карпець-Єрмолаєвої. Завдяки місячнику «Пані в червоному» Українська Вікіпедія поповнилася багатьма статтями про видатних жінок у спорті — а також керівниць держав, як сучасних так й історичних.

Одна учасниця «Пані в червоному» написала, що: «обирала статті про жінок, у яких була цікава доля, або цікавий винахід. От ми кожного дня (ну майже кожного) куштуємо шоколадне печиво, а хто його вперше приготував — не знаємо. Однак, після цього проекту, у Вікіпедії є стаття про це і не тільки 🙂 ». Інший учасник відзначив, що вирішив писати про мандрівниць, бо «виявилось у нас не було статей про першу жінку, що здійснила навколосвітню мандрівку; наймолодшу навколосвітню мандрівницю; деяких мандрівниць-біологинь тощо». Ще для одного учасника мотивацією до участі виступив той факт, що «є статті навіть про найменш значимих чоловіків, але нема статей про жінок-президентів».

Попри те, що усунення дисбалансу в біографічних статтях було, мабуть, найбільш вагомою метою, учасники не зосереджувалися лише на біографіях видатних жінок. Багато статей було створено про спортивні змагання за участю жінок — наприклад, жіночі тенісні чемпіонати чи жіночі футбольні збірні.

Завдяки «Пані в червоному» Українська Вікіпедія поповнилася також і загальними оглядовими статтями про права жінок та гендерну дискримінацію. Наприклад, була створена стаття про принцип Смурфетти — практику в художніх фільмах, за якою у чоловічий склад персонажів включають лише одну жінку, щоб підкреслити її другорядність і стереотипність на фоні чоловіків. Інша стаття розповідає про бюстгальтер годувальниці, який полегшує грудне годування.

Звичайно, головною метою всіх тематичних тижнів і місячників у Вікіпедії є поповнення Вікіпедії новим контентом. Але крім цього, у «Пані в червоному» (принаймні в її організаторів) була важлива «ідеологічна» мета. Вона полягала саме у кращому описі досягнень видатних жінок — як-то де Арагон, Петрової і Бенкрофт, котрі згадані на початку статті.

Як показують наукові дослідження, наявність прикладів успішних жінок надихає інших жінок на схожі й навіть більші звершення. Це, в свою чергу, дозволяє поступово долати гендерну нерівність в різних сферах життя. А Вікіпедія — як один із найпопулярніших інформаційних ресурсів у світі — є важливим ресурсом, до якого за такими прикладами звертаються.

Проведення «Пані в червоному» дозволило підвищити представництво жінок в Українській Вікіпедії — тепер у ній 13,78% біографічних статей про жінок, на 0.09% більше, ніж до початку місячника. Що більш важливо, місячник допоміг привернути увагу до цієї теми — і, будемо сподіватися, поклав початок довгостроковій діяльності з усунення гендерного дисбалансу у Вікіпедії.

Опубліковано у Історія, Вікітижні, Закордонний досвід, Особистості. Додати до закладок постійне посилання.

3 Responses to Результати місячника написання статей «Пані в червоному»

  1. Алекс Цікавий коментує:

    Так де результати, які збиралися оголосити ще в кінці грудня?

    Подобається

  2. Сповіщення: Як використовувати Освітню програму для боротьби з гендерною упередженість Вікіпедії: підсумки вікікурсу «Вступ до гендерних студій» | Ві

Залишити коментар