Українки на Wikimedia Conference 2018

Раз на рік представники вікімедійних організацій (афіліатів Фонду Вікімедіа та регіональних спільнот) збираються на Wikimedia Conference. Цього року конференція знову проходила у Берліні і тривала з 20 по 22 квітня. У різних ролях, у ній взяли участь п’ятеро вікімедійок з України.

Учасниці Конференції Вікімедіа з України. Фото: James Hare, з дозволу автора

Афілійовані організації руху Вікімедіа самостійно обирають представників для участі в Конференції Вікімедіа — зазвичай це лідери/правлінці та/або працівники організацій. 2018-го року представницями «Вікімедіа Україна» стали Юліанна Царук та Оля Нестеренко як членкині правління й Анна Хроболова як менеджерка проектів. Ще двоє українок були на конференції в інших ролях: Віра Моторко як запрошена до команди організаторів та Наталія Тимків як членкиня правління Фонду Вікімедіа, що у США.

Конференція Вікімедіа — особливе явище для руху волонтерів, які розвивають Вікіпедію та сестринські проекти. Саме зараз рух Вікімедіа перебуває у процесі створення Стратегії до 2030 року, і WMCON — ключове місце, де приймаються рішення.

Сесії конференції поділені на три потоки. Напрям «Розвиток спроможностей» включав більш навчальні сесії, зокрема про те, які є інструменти для відслідковування учасників заходів, як складати бюджет своєї організації, які є підходи до підтримки волонтерів, як спільноті займатися самооцінкою тощо. Потік «Партнерства руху» включав сесії, що стосувалися партнерств між вікімедійними організаціями різних країн, з культурними та навчальними закладами, а також з організаціями-«ворогами», які не поділяють цінності руху, але яких варто залучити на свій бік. Потік «Стратегування», на відміну від інших двох, складався не з різних сесій, а був єдиним стратегієтворчим процесом, що пройшов 8 стадій, і в підсумку якого сформовано ґрунт для Робочих груп, що працюватимуть далі.

Оля Нестеренко, членкиня Правління «Вікімедіа Україна», говорить так:

«Це для мене перша участь у Конференції Вікімедіа, тому все було нове, цікаве та пізнавальне. Конференція вразила своєю масштабністю (понад 300 учасників, з понад 70 куточків світу) та якістю планування, організації та проведення такого заходу. Я відвідувала сесії з тематичного потоку «Партнерства руху». Конференція дала можливість побачити та почути  про досвід представників різних організацій Вікімедіа у співпраці з бібліотеками, музеями, архівами (БоГеМА/GLAM).

Була нагода також поспілкуватися з представниками різних спільнот, обмінятися досвідом та налагодити зв’язки для майбутнього партнерства і спільних проектів. Спілкуючись з учасниками, помітила, що багатьох хвилюють питання збереження та розвитку власної мови, а також мов національних меншин. (На мою думку, це питання актуальне і в Україні.)

Але особливе відчуття/почуття у мене було під час спільних сесій, коли в одній кімнаті збиралося більше 300 людей з різних куточків планети для спільного обговорення майбутнього у русі Вікімедіа — ось це було щось неймовірне. Я відчувала себе частинкою, чогось дуже важливого та особливого і розуміла, що все це дуже відповідально. Приємно, що на конференції панувало доброзичливе спілкування, гарне ставлення одне до одного, позитивна атмосфера та толерантність».

Оля Нестеренко

Оля Нестеренко на вступній сесії Конференції Вікімедіа 2018.
Фото: Jason Krüger для Wikimedia Deutschland e.V., CC BY-SA 4.0

Юліанна, Оля й Наталія провели власну презентацію на тему урядування у невеликих організаціях (From passionate chaos to more or less grown-up: governance in smaller affiliates) на основі власного досвіду у «Вікімедіа Україна». Анна ж презентувала досягнення фотоконкурсу Wiki Loves Earth («Вікі любить Землю») під час раунду бліц-доповідей. Досвід Віри як учасниці команди організаторів англійською мовою можна прочитати тут, а українською опублікуємо згодом. Усі вікімедійки відкриті до спілкування, адже ділитися отриманими знаннями — обов’язок кожного учасника!

Ви також можете ознайомитися з нотатками з конференції, переглянути більше фотографій у Вікісховищі або ж поставити запитання у коментарях — будемо раді відповісти!

About Vira Motorko

фанатка Вікіпедії
Опубліковано у Закордонний досвід, Конференції | Теґи: . | Додати в закладки: постійне посилання на публікацію.

Залишити коментар