Освітня програма Вікіпедії: хто активніший — вчителі чи викладачі?

Це цікаве запитання 🙂 Зокрема для тих, хто сам активно впроваджує можливості Вікіпедії у навчальний процес закладів середньої та вищої освіти. У когорті прогресивних педагогів панує дух конкуренції: то хто ж продуктивніший?

Спочатку спадає на думку, що студенти користуються інформацією з вільної енциклопедії більше, ніж учні. Не ведіться на стереотипний міф — стрімка інформатизація освіти його руйнує. Вікіпедія є однаково запитуваною і для перших, і для других.

До того ж, мова не про використання інформації з вільної енциклопедії. Завдання Освітньої програми в тому, щоб навчити писати та редагувати її статті. І в першу чергу — навчити вчителів та викладачів. Для цього потрібно, як відомо, бажання вчитися.

Заклади вищої освіти підтримують використання Вікіпедії в навчальному процесі. Свідчення цьому — підписання меморандумів про співпрацю вишів з громадською організацією «Вікімедіа Україна», яка організовує навчання для освітян. Лише в березні цього року до програми приєдналися історичний факультет Національного педагогічного університету імені Михайла Драгоманова та наукове товариство Переяслав-Хмельницького державного педагогічного університету імені Григорія Сковороди.

Учителі середніх шкіл самі прагнуть вчитися редагувати та писати статті до української Вікіпедії. Досвід проведення вікітренінгу для освітян, що проходив у Києві 12-13 травня цього року, говорить про бажання більш як двох десятків шкільних вчителів працювати в цьому напрямку. Для участі у тренінгу було відібрано 15 осіб, що представляли чи не всі регіони України. Вони за два дні вишколу створили 31 статтю, а потім протягом наступного часу (місяця-півтора) подвоїли цю цифру. Досвід таких тренінгів свідчить, що близько чверті учителів-учасників потім стають більш-менш активними вікіпедистами і саме вони створюють левову частину статей. Наступним етапом стає вже навчання учнів тому, що вміють вчителі.

Серед викладачів закладів вищої освіти України ініціатива куди скромніша. Із сотень українських вишів, в цьому півріччі ідею віківишколу підтримав лише Ніжинський державний університет імені Миколи Гоголя і то лише за наполегливості вже активного вікіпедиста-викладача Олександра Желіби. В одноденному тренінгу, що проходив 8 червня 2018 року, виявили бажання взяти участь 8 викладачів, а активно працювали лише дві третини. Щоправда, на це є поважна причина — закінчення навчального року.

З відновленням занять у школах та вишах у вересні Освітня програма Вікіпедії в Україні, сподіваємось, отримає новий поштовх. І ми знову поставимо своє запитання.

WMUA Wikitraining For Teachers 12-13 May 2018 24

Вікітренінг для освітян у Києві (12—13 травня 2018)

WMUA Wikitraining For Teachers 12-13 May 2018 01

Вікітренінг для освітян у Києві (12—13 травня 2018)

Учасники вікітренінгу у Ніжині

About andrejhrytsenko

Адміністратор Вікіпедї, член правління ГО "Вікімедіа Україна"
Опубліковано у Наука і освіта, Проекти з партнерами, Уроки вікі | Теґи: , , . | Додати в закладки: постійне посилання на публікацію.

Залишити коментар