У Харкові навчали редагувати Вікіпедію бібліотекарів Харкова та області

На Харківщині в рамках конкурсу «ВікіХарківщина 2018» відбулося кілька тренінгів з редагування Вікіпедії для бібліотекарів міста Харкова та області.

7 листопада у Харківській обласній універсальній науковій бібліотеці пройшов тренінг для бібліотекарів цієї бібліотеки та ще кількох бібліотек Харкова.

Лекційна частина віківишколу у Харківській обласній універсальній науковій бібліотеці.
Фото: Наталія Ластовець, CC BY-SA 4.0.

У лекційній частині бібліотекарів ознайомили із принципами функціонування Вікіпедії, її основними правилами, особливостями написання статей в енциклопедичному стилі, редагуванням статей, а також механізмом завантаження фотографій.

Практична частина віківишколу у Харківській обласній універсальній науковій бібліотеці. Вячеслав Мамон допомагає в доповненні статті.
Фото: Наталія Ластовець, CC BY-SA 4.0.

Учасники тренінгу у Харківській обласній універсальній науковій бібліотеці працюють над своїми статтями.
Фото: Kharkivian (Сергій Петров), CC BY-SA 4.0.

Після цього учасники тренінгів перейшли до практики, під якої бібліотекарі працювали над статтями про населені пункти області та про осіб, життя та діяльність яких була пов’язана з Харківщиною. Були запитання щодо значимості осіб, про яких підготували матеріали учасники тренінгу, і вікіпедисти-тренери детально пояснювали чому така особа є значимою для Вікіпедії. Також увага приділялася механізму завантаження фотографій до Вікісховища.

Учасники віківишколу у Харківській обласній універсальній науковій бібліотеці.
Фото: Kharkivian (Сергій Петров), CC BY-SA 4.0.

Тренерка Наталія Ластовець відзначила, що учасниці тренінгу були дуже зацікавлені його практичною частиною, задавали багато запитань щодо оформлення статті. Інший тренер Вячеслав Мамон додав, що новачки заздалегідь підготували матеріали до статей, які вони збирались писати під час тренінгу, що дуже позитивно вплинуло на якість самого тренінгу та його результати.

А 10 листопада відбувся ще один тренінг у Харківській державній науковій бібліотеці імені В. Г. Короленка, відділ інформаційно-бібліографічної роботи вже кілька років є партнером у проведенні тренінгів. На віківишколі були присутні читачі цієї бібліотеки, бібліотекарі з інших харківських бібліотек та книгозбірень районів області.

Сергій Петров розповідає про основні правила Вікіпедії під час віківишколу у Харківській державній науковій бібліотеці імені В. Г. Короленка.
Фото: Venzz, CC BY-SA 4.0.

Під час практичної частини учасники віківишколу редагували статті про свої районні бібліотеки, відомих осіб, пов’язаних з Харківщиною. Також багато уваги приділялось питанням оформлення статті та написання енциклопедичного тексту відповідно до правил Вікіпедії.

Під час практичної частини віківишколу у Харківській державній науковій бібліотеці імені В. Г. Короленка.
Фото: Наталія Ластовець, CC BY-SA 4.0.

Практична частина віківишколу у Харківській державній науковій бібліотеці імені В. Г. Короленка.
Фото: Kharkivian (Сергій Петров), CC BY-SA 4.0.

Член організаційного комітету конкурсу «ВікіХарківщина 2018» дописувач Antonyahu зазначив, що у тренінгу брали участь здебільшого бібліотекарі, які вже були на попередніх тренінгах у Харкові, а тому увагу було приділено вдосконаленню навичок редагування та оформлення статей у Вікіпедії. Ще один тренер-вікіпедист Дмитро Власенко зауважив, що тренери більшу увагу приділяли кільком новачкам, які зареєструвались під час цього тренінгу і які виявили чималий інтерес до Вікіпедії.

Учасники тренінгу у Харківській державній науковій бібліотеці імені В. Г. Короленка.
Фото: Наталія Ластовець, CC BY-SA 4.0.

Ці тренінги відбулися в рамках партнерської роботи Громадської організації «Вікімедіа Україна» з Харківською обласною універсальною науковою бібліотекою та Управлінням культури і туризму Харківської обласної державної адміністрації та підготовки до конкурсу статей та фотографій «ВікіХарківщина 2018», який наразі триває до 18 листопада включно. Під час конкурсу його учасники можуть створювати нові та поліпшити вже наявні, а також завантажувати власні фотографії з населених пунктів та місцевих відомих людей.

«Ідея подібних віківишколів полягає у тому, щоби перед початком конкурсу навчити бібліотечних працівників користуватись Вікіпедією та заохотити у подальшому їх до Вікіпедії наповнення матеріалами, насамперед, з видань, які знаходяться у фондах цих бібліотек про історію районів та їх населених пунктів, а також відомих людей краю», – зазначив член організаційного комітету конкурсу Сергій Петров.

Тренінг у Харківській державній науковій бібліотеці імені В. Г. Короленка став останнім віківишколом, який відбувся в рамках підготовки до конкурсу статей та фотографій «ВікіХарківщина 2018». Загалом протягом вересня – жовтня відбулося 12 віківишколів для співробітників бібліотек Харкова та Харківської області, зокрема, у Краснограді, Ізюмі, Чугуєві, Куп’янську, Первомайському, Балаклії та Вовчанську, а також тренінги у Харкові для бібліотекарів Харкова та районів області.

Опубліковано у Культура і мистецтво, Поточні події, Проекти з партнерами, Публічні заходи | Теґи: , , , , , , . | Додати в закладки: постійне посилання на публікацію.

1 Responses to У Харкові навчали редагувати Вікіпедію бібліотекарів Харкова та області

  1. Сповіщення: Результати конкурсу «Вікіхарківщина 2018» | Вікімедіа Україна

Залишити коментар