Як перегляди Вікіпедії розповідають про біорізноманіття

Сезонні переміщення тварин у дикій природі впливають на активність Інтернет-користувачів. Це один з висновків нового дослідження вчених з Оксфордського університету, університету Бен-Гуріона та університету Бірмінгема. Результати їхньої роботи відкривають нові можливості для моніторингу міграції тварин, для визначення видів, які повинні охоронятися, а також дають краще розуміння того, як люди взаємодіють зі світом природи.

Міжнародна команда дослідників встановила, що використання Інтернету людьми тісно пов’язане з природними циклами й ритмами. Це відкриття, опубліковане 5 березня у журналі відкритого доступу PLOS Biology, доводить про нові способи моніторингу змін світового біорізноманіття, які також відкривають нові шляхи для спостереження за тим, наскільки люди піклуються про природу, і які види та ареали слід взяти під охорону.

Команда науковців використовувала статистику переглядів сторінок Вікіпедії, щоб з’ясувати, чи відповідають інформаційні запити щодо окремих рослин і тварин в Інтернеті сезонним змінам у самій природі. Вчені проаналізували 2,33 мільярда переглядів сторінок про 31 715 видів у Вікіпедіях 245-ма мовами приблизно за три роки. Дослідники виявили, що Інтернет-інтерес до багатьох видів тварин та рослин має сезонний характер, а для про понад чверті всіх видів у вибірці спостерігається явна сезонність у переглядах сторінок про них.

Для цих видів дослідники виявили, що кількість переглядів сторінок про них та період року точно відображають те, коли і як вид був присутнім безпосередньо за вікном користувача. Отже, вчені вважають, що про зміни у присутності та чисельність різних видів у дикій природі можна судити, просто аналізуючи активність Інтернет-запитів щодо них.

Детальний аналіз цих сезонних циклів дозволив виявити кілька цікавих тенденцій. Часто сезонний інтерес до сторінок Вікіпедії відображає сезонні закономірності у житті самих видів. Наприклад, перегляди сторінок про квіткові рослини мають більшу сезонність, ніж сторінок про хвойні дерева, в яких не настільки явно виражений період цвітіння. Так само перегляди сторінок про комах та птахів зазвичай були більш залежними від пори року, ніж сторінок про більшість ссавців.

Різні мовні версії Вікіпедії також показують різні сезонні закономірності: у Вікіпедіях мовами, якими говорять у вищих широтах (наприклад, фінською або норвезькою), сезонність інтересу до природних видів є більш вираженою, ніж у Вікіпедіях мовами нижчих широт (де не така явна змінюваність пір року), наприклад, тайською або індонезійською.

На додачу до кореляції Інтернет-інтересів користувачів з закономірностями у природі, дослідники також виявили випадки, коли на зміни у статистиці вливали культурні події. Наприклад, кількість переглядів сторінок про дику індичку англійською мовою мають щорічні сплески напередодні та після Дня подяки та датами оголошення початку весняного сезону полювання у Сполучених Штатах. Телевізійна програма «Тиждень акул» в США також викликає підйом відповідного інтересу в Інтернеті.

Отже, ці факти свідчать, що поведінка людей в Інтернеті може реагувати на явища в світі природи. «Люди стають все більш відірваними від природи, і тому, як результат, ми аж ніяк не сподівались, що їх діяльність в Інтернеті буде відповідати закономірностям зі світу дикої природи», – прокоментував провідний автор і здобувач докторського ступеню Оксфордського університету Джон Міттермайєр. «Бачити те, що онлайн-активність часто сильно корелює з природними явищами, вказує на те, що люди звертають увагу на довкілля, а з точки зору природоохоронної справи це є справді вражаючим».

Команда дослідників вважає, що застосування цих методів має значний потенціал у природоохоронній політиці та діяльності, зокрема, для визначення флагманських видів та знакових територій. Встановлення сезонного піка Інтернет-інтересу до певних видів, наприклад, могло б допомогти організаціям визначати, коли започатковувати кампанії зі збору коштів.

Перекладено за матеріалом Global analysis of billions of Wikipedia searches reveals biodiversity secrets

Оригінальна стаття з оглядом результатів досліджень:
John C. Mittermeier, Uri Roll, Thomas J. Matthews, Richard Grenyer. A season for all things: Phenological imprints in Wikipedia usage and their relevance to conservation. PLOS Biology, 2019; 17 (3): e3000146 DOI: 10.1371/journal.pbio.3000146

Рожеві пелікани. На території України є сезонними мігрантами, зустрічаються в Дунайському біосферному заповіднику та на придунайських водоймах. Фото: Сергій Рижков CC BY-SA 4.0

Опубліковано у Аналітика. Додати до закладок постійне посилання.

Залишити коментар