Європейський парламент обмежив свободу інтернету контроверсійною директивою

Як організація, що опікується найпопулярнішим некомерційним веб-сайтом у світі, Вікіпедією, Фонд Вікімедіа не стоїть осторонь нещодавніх подій у Європейському парламенті. До вашої уваги коментар Фонду щодо прийняття нової Директиви ЄС про авторські права.

результат голосування у Європарламенті

26 березня, з розподілом голосів 348–274 Європейський парламент ухвалив нову директиву щодо авторських прав, що включає проблематичні правила, які шкодять вільним знанням. Депутати Європарламенту зробили це після років обговореньпереглядів та нещодавніх вуличних протестів. Ми вважаємо, що це сумний результат, наслідки якого неодмінно відчуватимуться у наступні роки.Оскільки статті 15 та 17 (раніше 11 та 13) директиви матимуть вплив по всій території Європейського союзу, ми очікуємо прямого впливу на всю онлайн-активність. Стаття 15 вимагатиме від певних новинних веб-сайтів купувати ліцензії на контент, який вони показують. У результаті, чимало веб-сайтів, що допомагали людям знаходити і розбиратися в новинах, можуть вирішити більше не надавати подібних послуг, що ускладнить пошук високоякісних новин від онлайн-ресурсів з високим рівнем довіри. Стаття 17 впровадить новий режим відповідальності у ЄС, за яким на веб-сайти можна подати в суд за порушення авторських прав їхніми користувачами. Це стимулюватиме веб-сайти фільтрувати усі завантаження і зберігати лише «безпечний» захищений авторськими правами контент на своїх сайтах, розмиваючи ключові винятки та обмеження до авторських прав, роблячи платформи суддями у питаннях того, що є порушенням авторських прав, а що ні.

Однак є й позитивні елементи, які можна відмінити у новій директиві. Нова охорона суспільного надбання гарантує, що правдиві репродукції робіт у суспільному надбанні залишаться не захищуваними авторським правом, навіть у цифровій формі. Музеї, архіви та бібліотеки тепер зможуть надавати цифровий доступ до некоменційних робіт, які ще не перейшли у суспільне надбання. Дослідницькі організації та установи культурної спадщини зможуть займатися аналізом текстів і даних робіт, до яких вони мають законний доступ.

Хоча ми розчаровані, боротьба ще не закінчилася. Вплив директиви щодо авторського права визначиться тим, як законодавці у кожній країні вирішать впровадити її. Оскільки директива щодо авторського права впроваджуватиметься у національні законодавства упродовж наступних двох років, це представляє можливість для європейців активно попрацювати з політиками і переконатися, що національне авторське право захищає свободу інтернету та дає кожному змогу отримувати доступ до знань. Багато країн внесуть поправки у своє законодавство з авторського права вперше за багато років. Зараз саме час займатися адвокацією покращень та спробувати пом’якшити шкідливі частини Директиви ЄС про авторські права, і Вікімедіа зобов’язується це робити.

Хоча статті 15 та 17 залишаються у директиві, вікімедійці вже працюють над забезпеченням того, що вони будуть впроваджуватися безпечно і трактуватимуться у національному законодавстві у найкращому світлі, у той же час наполягаючи на гарантіях, вигідних для громадськості, таких як свобода панорами чи користувацький вміст.

Сумно, що кінець кінцем, більшість членів Європейського парламенту обрали не прислухатися до мільйонів голосів у Європі, стурбованих напрямком, у який повернулася директива. Ми з нетерпінням чекаємо, щоб упевнитися, що національна законодавці у країнах-членах ЄС зрозуміють, як їхні дії у майбутньому національному законодавстві вплинуть на свободу інтернету. Читайте наш блог та портал публічної політики, щоб залишатися в курсі майбутніх змін і способів, у які ви можете допомогти.

Ян Ґерлах, Еллісон Девенпорт,
юридичний відділ,
Фонд Вікімедіа

About Vira Motorko

фанатка Вікіпедії
Опубліковано у Поточні події | Теґи: , , . | Додати в закладки: постійне посилання на публікацію.

Залишити коментар