Зображення року таке дивовижне, що змусило перевіряти його правдивість

Перше місце: Еволюція торнадо. Це фотомонтаж, що складається з 8 різних знімків. Автор фото: Jason Weingart, вільна ліцензія CC BY-SA 4.0.


Після багатомісячного процесу відбору і голосів тисяч волонтерів, нарешті є результат.

Вікісховище, репозиторій освітніх медіаматеріалів, де міститься переважна більшість зображень з Вікіпедії, оголосив Зображення року.* Майже 3500 осіб вибирали з 57 зображень у фінальному раунді змагання. «Еволюція» Джейсона Вайнґарта — колаж-таймлапс, що показує розвиток і страхітливе розширення торнадо — посіла перше місце.На другому місці — фото Девіда Ґублера із самотнім товарним поїздом у Чилі, а на третьому — чудове фото Даніели Рапави з мильною бульбашкою, що перетворилася на лід.Ми поспілкувалися з усіма трьома переможцями, щоб дізнатися більше про переможні фотографії.

• • •

Вайнґарт живе поблизу Остіна, штат Техас. Він зробив своє Зображення року (вище) з восьми окремих зображень, зроблених під час гонитви за бурею у Додж-Сіті, Канзас, США, у травні 2016. З них сім показують саме торнадо, а одне скраю ліворуч показує будову шторму.

Далі Вайнґарт скористався Photoshop’ом, щоб злити всі зображення до купи для фінальної картинки. «Мені хотілося стати першою людиною, що використає таймлапс-фотографію для документування торнадогенезу», говорить він.

Висока якість окремих кадрів пояснюється налаштуванням камери на збереження знімка кожної секунди відео, тобто Вайнґарту не довелося відбраковувати окремі кадри з усього відеоматеріалу. (Відео, про яке йде мова, доступне на YouTube).

Вайнґарт зробив і завантажив це зображення у Вікісховище для участі у Wiki Science Competition, Конкурсі наукових фотографій, що заохочує завантажувати науково-освітні медіафайли для використання у Вікіпедії та деінде. «Моєю метою було надихнути людей дізнаватися більше про погоду», говорить Вайнґарт.

Що цікаво, набагато більше людей дізналися про його знімок після того, як він потрапив у Reddit та Facebook з підписом «нагромадження торнадо». Він не має жодного уявлення про те, хто це зробив, і якщо чесно, не схоже, щоб він міг. Однак фото стало настільки вірусним, що має власну сторінку на сайті Snopes, відомому веб-сайті з перевірки фактів. Їхній вердикт полягав у тому, що фото хибно підписали.Який висновок Вайнґарта з цього? «Чудовий урок для людей … перевіряти факти, перш ніж клацати “поширити”».

Більше робіт Вайнґарта можна знайти на його веб-сайті.

• • •

Друге місце: Порожній поїзд для перевезення руди на тлі вулкану Сан-Педро у Чилі. Автор фото: David Gubler/Kabelleger, вільна ліцензія CC BY-SA 4.0.

Друге місце посів самотній поїзд-рудовоз Девіда Ґурблера, товарняк, що суне через пустелю Атакама раз чи щонайбільше двічі на добу і зупиняється на кордоні з Болівією. Знайти поїзд нескладно, адже він курсує щодня за тим же розкладом. А от зробити саме фото вже важче, навіть попри те, що поїзд рухається не особливо швидко: Девіду та його другу довелося їхати до гарної локації для фото, робити знімок, стрибати в машину і випереджати поїзд, а тоді повторювати спочатку.

Ґублер вважає, що це фото сподобалося виборцям у змаганні на Зображення року, тому що «комбінація кольорових локомотивів, червоної пустелі, засніженого піку та блакитного неба зачаровує», а ще він говорить, що «сама екзотична композиція могла розпалити інтерес, бо я припускаю, що чимало з тих, хто голосував, не дуже знайомі з пустелею Атакама».

Більше робіт Ґублера ви можете знайти у Вікісховищі.

• • •

Третє місце: Мильна бульбашка швидко замерзає за морозної погоди. Авторка фото: Daniela Rapava, вільна ліцензія CC BY-SA 4.0.

І нарешті, Даніела Рапава посіла третє місце у конкурсу Зображення року. Уродженка Словаччини, Даніела любить, серед іншого, знімати замерзлі мильні бульбашки. Вона робить це з 2014-го і вона нагадують їй планети, які люди можуть розглядати з Обсерваторії міста Рімавська Собота, де вона зробила цей знімок.

Бульбашка утворена з води, мила і цукру, завдяки чому вона достатньо міцна, щоб залишатися цілою на вулиці. Того дня бульбашці знадобилося приблизно сім хвилин, щоб замерзнути на морозі.

Інші роботи Рапави доступні на її веб-сайті.

Ед Ергарт,
відділ комунікацій,
Фонд Вікімедіа

*Зображення року обираються серед зображень, що в минулому році отримали статус «вибраних» — свідчення високої якості, яке присуджується після обговорення спільнотою. Ви можете переглянути усі попередні Зображення року, починаючи з 2006, у Вікісховищі.

Переклад оригіналу: A picture of the year so unbelievable, it has its own Snopes entry

About Vira Motorko

фанатка Вікіпедії
Опубліковано у Поточні події | Теґи: , . | Додати в закладки: постійне посилання на публікацію.

Залишити коментар