Створені не заради нагород: визначено найкращі інструменти вікіпроектів

Coolest Tool Award 2019 square logoСпільноти, що розвивають вікімедійні проекти по всьому світу, часто мають різні підходи до роботи з ними та різноманітні технічні потреби. Розробники-волонтери переважно першими звертають увагу та знаходять рішення таким потребам. Завдяки цим додатковими інструментам можна реалізувати нові ідеї та завдання, що не закладені у програмному забезпеченні проектів Вікімедіа: виокремити певні тематичні прогалини, полегшити імпорт інформації, роботу з однотипними даними та інше. Вікіпедія разом з іншими проектами  в цьому плані схожі на будинок, що зазнає постійних прибудов, які роблять життя її мешканців комфортнішим.

Цього року вперше відбувся конкурс на найкращі інструменти для проектів Вікімедіа. Протягом червня група вікімедійців, що назвала себе Coolest Tool Award Academy, збирала пропозиції та визначала найкращих. Переможців у кількох категоріях було оголошено у серпні в рамках основної програми міжнародної вікіконференції Вікіманія у Стокгольмі.

MJK 54538 Coolest tool award (Wikimania 2019)

Глядачі та організатори церемонії у Стокгольмському університеті. Автор: Martin Kraft, CC BY-SA 4.0

Locator-tool

У конкурсній категорії «Досвід» найкращим визнано Locator-tool, перша версія якого з’явилась ще у 2016 році. Інструмент створений полегшити додавання координат на сторінки медіафайлів у Вікісховищі, цілих категорій або ж файлів окремого автора, а також координат не лише точки зйомки, а й предмета зйомки. Це значно полегшує доповнення інформації про фото, якщо не було можливості додати геодані при завантаженні чи якщо фотокамера не підтримує визначення положення зйомки. Щоб скористатися локатором, треба ввімкнути його у налаштуваннях свого облікового запису, або перейти на сторінку інструменту.

Користувачу достатньо вказати положення на карті і геодані будуть додані до відповідних шаблонів в описі файлу після збереження. Знімок екрану Locator-tool

HotCat

За сумлінне виконання невеличкої функції, яка, втім, неабияк полегшує й робить зручнішим життя редакторам Вікісховища, найкращим обрано HotCat. Групування файлів у категорії — основний спосіб організації та пошуку файлів у репозитарію файлів для проектів Вікімедіа, тому можливість мати зручний спосіб працювати з ними є важливим, особливо враховуючи той факт, що не кожен, хто завантажує файли, знає, як правильно їх категоризувати. HotCat змінює розділ сторінки, де вказано категорії і додає там посилання для швидкого додавання, видалення, зміни категорій сторінки файлу у Вікісховищі і, таким чином, допомагає нарощувати та покращувати дерево категорій без переходу в режим редагування сторінки. Увімкнути інструмент можна в особистих налаштуваннях користувача.

Знімок сторінки файлу у Вікісховищі: знак “+” відкриває поле пошуку категорії до якої треба додати файл

InternetArchiveBot

Інструмент, значущість якого  зашкалює — це InternetArchiveBot, програма, яка аналізує посилання на сторінках. Зокрема бот може перевіряти, чи посилання на веб-сторінки, які редактори додали на підтвердження інформації у Вікіпедії, мають архівну версію — таку, що буде доступна навіть, якщо сайт чи його сторінки не будуть більше працювати і, отже, будуть доступні користувачам, які хочуть передивитись джерело інформації у Вікіпедії. Коли InternetArchiveBot виявляє посилання, які не мають “страхової” версії, він надсилає запит до сайту Wayback Machine, отримує посилання на архівовану сторінку та додає його на сторінку Вікіпедії. Так само за допомогою сайту archive.org InternetArchiveBot може перевірити, чи існує архівна версія сторінки, яка була незаархівована, коли сайт ще працював, і “воскресити” посилання на сайт, який вже закрився чи перестав підтримуватися. 13,9 млн посилань були заархівовані цією програмою, аби застрахувати доступ до веб-сторінок чи відновити його. Розроблювали його програмісти InternetArchive разом з волонтерами вікіпроектів.

Знімок результату аналізу посилань у статті Олег Винник

The NOA

Проект The NOA був відзначений як найкращий серед нещодавностворених. Мета проекту: полегшити пошук та використання наукових зображень. Цей пошуковик, що індексує 4,5 млн зображень, які були опубліковані у наукових журналах з відкритим доступом. Вони є анотованими та мають відповідний опис та метадані. Якщо ви знайшли бажане зображення, достатньо натиснути «Завантажити у Вікісховище» і зображенням можна буде проілюструвати Вікіпедію.

Результат пошуку зображення в описі якого є слово Україна англійською. Знімок з екрану

Pageviews Analysis

За свою універсальність, масштабну затребуваність та використання було відзначено Pageviews Analysis, який надає статистику переглядів вікісайтів Фонду Вікімедіа — це затребувана і цікава інформація не лише для вікіпедистів. З 2016 року Pageviews Analysis надає вільний доступ кількох інструментів під одним дахом. Зокрема, саме цей інструмент використовує Вікімедіа Україна для отримання даних про відвідуваність української Вікіпедії, рейтинги статей, кількість унікальних відвідувачів, вид пристроїв користувачів і таким чином має змогу оцінювати популярність та затребуваність Вікіпедії, які можна знайти і на цьому блозі. Немає значення, яку вікіпедію ви творите, Pageviews Analysis покаже її статистику; користування сайтом є простим та інтуїтивним: інтерфейс перекладено багатьма мовами, в тому числі українською. Хочете потішити своє его та дізнатись відвідуваність створених вами сторінок? Переходьте за посиланням «Статистика відвідувань», що є на кожній сторінці Вікіпедії ліворуч. Зараз інструмент підтримується командою Community Tech Фонду Вікімедіа, до якої входять близько 10 найманих працівників — менеджери та програмні інженери

Результат запиту про кількість переглядів статті Міст Метро у Вікіпедії демонструє значний стрибок у кількості переглядів в день захоплення моста терористом

QuickStatements

Не лише кнопка Редагувати у проекті Вікідані дозволяє користувачу додавати необхідні дані, є ще й QuickStatements — потужний інструмент для редагування вікіданих за допомоги простих текстових команд. Інструмент дозволяє швидко і легко здійснити сотні або тисячі редагувань у Вікіданих, підготувавши в Excel код із позначенням що і як редагувати. Хочете створити елементи про всі територіальні громади України? Вручну це займе місяці, але із QuickStatements можна впоратись із цим за день.

Codesearch

У категорії інструмент, що прислужився розробникам, найкращим було оголошено Сodesearch. Завдяки цьому пошуковику можна швидко знайти, який компонент рушія відповідає за ту чи іншу функцію, за те чи інше налаштування. Також його можна використовувати для пошуку прикладу використання певних компонентів рушія, що можна використати при розробці власних розширень, подивитись як, наприклад, написані інші інструменти, повчитись та запозичити за потреби.

Commons Mobile App

Commons Mobile app отримав нагороду «Найкращий інструмент, розроблений для мобільних пристроїв». Його історія дещо драматична: розробку було розпочато ще у 2012 році, потім Фонд Вікімедіа припинив роботу над ним і зосередився на розробці застосунку для Вікіпедії. Вікіпедист Nicolas Raoul (User:Syced) взявся самостійно доопрацювати його та зробити загальнодоступним, і разом з іншими волонтерами підтримувати. У 2016 році застосунок отримав дозвіл мати офіційні логотип та назву Wikimedia Commons і тепер усі можуть завантажити фото у Вікісховище зі смартфону (поки лише для Android).

Dashboard

The Programs & Events Dashboard — інструмент, що створений допомагати організаторам проектів та заходів, що пов’язані з редагуванням вікіпроектів. Наприклад, тут можна створити інтерактивну сторінку курсу викладачам чи вчителям та відстежувати, які саме редагування роблять студенти у Вікіпедії в рамках курсу, бачити загальні підсумки роботи групи. З аналогічною метою інструмент використовується організаторами тематичних вікізаходів, редакторських марафонів, — надати учасникам можливість зареєструватись та відслідковувати прогрес в їх роботі. Меню інструменту перекладено українською, а тут можна прочитати як використовувати інструмент в освіті.

Головна сторінка інструменту демонструє показники роботи його користувачів-учасників різних курсів та заходів

Twinckle

Ветеран рейтингу найкращих — інструмент Twinkle — застосунок для Вікіпедії на JavaScript, що дозволяє автопідтвердженим зареєстрованим користувачам мати додаткові можливості з технічного управління контентом Вікіпедії, таких як видалення вандальних та неконструктивних редагувань. Адміністраторам особливо корисний, але інструмент інтегровано не до всіх мовних версій Вікіпедії. Відео-гід англійською.

Які з цих інструментів зацікавили вас після прочитання? Поділіться у коментарях!

Відеозапис церемонії

 

Опубліковано у Закордонний досвід, Конференції, Поточні події. Додати до закладок постійне посилання.

2 Responses to Створені не заради нагород: визначено найкращі інструменти вікіпроектів

  1. Brunei коментує:

    Прикольна ініціатива. Треба спробувати цей NOA. Та й дещо інше.

    Подобається

  2. Сповіщення: Американські вчені вперше проаналізували вікіпедійних ботів | Вікімедіа Україна

Залишити коментар