Балканські замальовки, або розвиток партнерства у Центрально-Східній Європі: Як пройшла CEE Meeting 2019

11-13 жовтня у Белграді пройшла сьома зустріч вікімедійців, що представляють регіон Центральної та Східної Європи — Wikimedia CEE Meeting 2019. Учасники з України Віктор Семенюк (користувач Visem) та Микола Козленко (NickK) розповідають про те, чим була корисною конференція.

Однією з головних цілей цієї конференції є налагодження співпраці між країнами регіону Центрально-Східної Європи. Примітно, що вперше конференція Wikimedia CEE Meeting, як і цього року, відбулася у Белграді. Перший такий захід пройшов у 2012 році, а Україна приймала конференцію двічі: у 2014 і 2018 роках.

Цього року Україну представляло троє людей — члени громадської організації «Вікімедіа Україна» Микола Козленко (NickK), Віктор Семенюк (Visem) та Павло Сохан (Friend); вони також входили до організаційного комітету минулорічної зустрічі Wikimedia CEE Meeting 2018 у Львові.

File:Wikimedia CEE Meeting 2019 participants 0.jpg
Групове фото учасників конференції
(Miomir Magdevski, CC BY-SA 4.0)

Налагодження співпраці всередині регіону було важливою темою CEE Meeting 2019. Уже кілька років поспіль організовується конкурс статей у Вікіпедії CEE Spring (Європейська весна), що сприяє збільшенню контенту про країни, території та народи регіону. Цьому, власне, передувала зустріч 2014 року в Києві, де в ході обговорення ідей спільних проектів й було вирішено провести міжнародний конкурс. У Белграді Віктор Семенюк у своїй бліц-доповіді закликав учасників розвивати сестринські вікіпроєкти та навів приклад долучення Вікімандрів та Вікіцитат до української частини цьогорічного конкурсу Європейська весна. Він зазначив, що робота із сестринськими вікіпроєктами передбачена однією із стратегічних цілей «Вікімедіа Україна» на наступних три роки. Представників інших країн Віктор закликав долучати сестринські вікіпроєкти до Європейської весни та інших проектів, що реалізовуються в межах регіональної співпраці.

Багато уваги цього року приділялося питанням стратегії руху Вікімедіа, яка наразі розробляється. Одна з ключових напрацьованих рекомендацій — перехід від централізованої моделі, де основні рішення приймаються в офісі Фонду Вікімедіа в Сан-Франциско, до регіоналізованої моделі, де більшість рішень приймається на місцях. Це означає підвищення ролі регіональних об’єднань, таких як Wikimedia CEE для Центральної та Східної Європи, і CEE Meeting 2019 був можливістю обговорити цю роль. Загальним побажанням учасників CEE Meeting 2019 було поглиблення проектної співпраці та обміну досвідом між відділеннями, групами користувачів та спільнотами регіону. Були запропоновані деякі варіанти втілення цього, як-от формування координаційної групи з лідерів відділень та груп Центральної та Східної Європи, або створення груп обміну досвідом між спільнотами регіону з окремих напрямків (конкурси статей, БоГеМА тощо). 

Сесії та практичні вишколи у Белграді видалися доволі різнопланові. З особистого спілкування як досвідчені вікімедійці, так і учасники, для яких це перша подібна конференція, відзначали корисність обговорених тем. Передконференційний день був так званим «навчальним днем» (learning day), до якого запросили дописувачів,  що мають початковий та середній рівень досвіду організації заходів. Наступні три дні тривала основна частина конференції, яка була розділена на три паралельні потоки. Така кількість давала можливість вибрати найцікавішу тему, але водночас не розпорошувала увагу, як могло би бути за більшої кількості потоків. Організатори створили справді домашню та затишну атмосферу в комфортних умовах, де учасники могли якісно працювати, відпочивати та спілкуватися.

File:Wikimedia CEE Meeting 2019 Learning Days Group Photo 3.jpg
Групове фото учасників «навчального дня»
(Magioladitis, CC BY-SA 4.0)

CEE Meeting 2020 пройде у Північній Македонії, тому маємо надію, що наступного року учасники ще раз відчують щиру балканську гостинність на черговій центрально-східноєвропейській конференції.

Див. також:


Опубліковано у Закордонний досвід. Додати до закладок постійне посилання.

Залишити коментар