Хто творить Вікіпедію: відео про українських вікіпедистів та вікіпедисток

У березні 2020 року українська Вікіпедія перетнула позначку в мільйон статей. За 16 років вона стала найбільшою в історії енциклопедією українською мовою. Хто створює цей популярний та доступний усім ресурс? Презентуємо відео, в якому на це питання відповідають самі дописувачі. 

Можливо, ви вже чули, що Вікіпедію пишуть волонтери, але хто ці волонтери? Що їх мотивує? Чим вони займають в житті? Хто вони за освітою і звідки?

Короткої відповіді на ці питання немає — українську Вікіпедію творять абсолютно різні люди, різного віку, із різною освітою, із різними інтересами, із різних куточків України та інших країн. Вони можуть писати на тему, яку вивчали ціле життя, а можуть писати про те, чим просто цікавляться. Серед українських вікіпедистів є вчителі, студенти, науковці, відомі громадські, культурні діячі. Існує навіть спеціальна сторінка, де можна подивитися вікіпедистів, про яких є статті у Вікіпедії.

У нашому відео знайомимо вас з кількома ентузіастами-волонтерами, які безкоштовно діляться своїм часом і знаннями із читачами Вікіпедії. 

Хто творить Вікіпедію: відео про українських вікіпедистів та вікіпедисток

Cтатистика свідчить, що українська Вікіпедія зростає з року в рік все швидше. Якщо за 2015 рік було створено близько 65 тисяч статей, то за 2019 рік — майже 100 тисяч. Зростає і кількість переглядів: у квітні 2020 року українську Вікіпедію відвідали 101 мільйон разів, при тому, що за квітень 2018 року було лише 49 мільйонів відвідувань. 

А головне, зростає кількістю людей, які роблять це можливим. Активних редакторів і редакторок (тих, які зробили принаймні 5 редагувань за останній місяць) у квітні цього року було 1733, рівно за 5 років до того — 1358, а у квітні 2010 року — 1073. Тобто кількість активних дописувачів збільшується приблизно на чверть кожні п’ять років. Як зростає кількість активних редакторів, можна побачити на графіку:

Графік: Tohaomg, CC BY-SA 4.0

Ще трохи цікавинок

Вікіпедисти і вікіпедистки люблять усе впорядковувати і категоризувати, навіть себе. Наприклад, неофіційно, багато редакторів Вікіпедії зараховують себе до «вікіфауни», яка є напівжартівливою класифікацією вікіпедистів. Дехто вважає себе «вікілінивцями», які не схильні до затяжних суперечок, оскільки більшість тем їм байдужа. Хтось зараховує себе до «вікігномів», які роблять малопомітну, але важливу роботу: доповнюють короткі статті, виправляють недоліки в оформленні, додають корисні посилання. Є також «вікогри», які довгий час можуть не робити редагувань, але потім роблять величезний внесок за короткий проміжок часу, після чого знову впадають в «сплячку». У «вікіфауні» є й багато інших видів

В кожного дописувача чи дописувачки є своя власна сторінка користувача, де людина може розповісти щось про себе: хто вони, яку мають професію, які зацікавлення, чим займаються у Вікіпедії, до яких проєктів долучаються тощо. Зазвичай така інформація подається у формі маленьких карток — «юзербоксів».

Приклади юзербоксів

Проте дописувачі Вікіпедії зустрічаються не лише у просторі онлайн-енциклопедії. З 2006 року проходять вікізустрічі — різноманітні офлайн-заходи, на яких вікіпедисти збираються в межах певних заходів (наприклад, Вікімарафону чи тематичних акцій, як WikiGap) і навчають усіх охочих редагувати Вікіпедію або як Вікічетверги — регулярні зустрічі вікіпедистів у великих містах, де представники спільноти можуть наживо поспілкуватися.

А якими цікавинками про спільноту Вікіпедії хотіли б поділитися ви? Або про що дізнатися більше? Пишіть у коментарях!

Опубліковано у Історія, Особистості. Додати до закладок постійне посилання.

1 Responses to Хто творить Вікіпедію: відео про українських вікіпедистів та вікіпедисток

  1. Сповіщення: Здобутки «Вікімедіа Україна» у 2020 році | Вікімедіа Україна

Залишити коментар