Розбираємо «Книжкову Шафу»: Підсумки конкурсу у Вікіджерелах

Knyzhkova Shafa Logo
Логотип «Книжкової Шафи» у Вікіджерелах

31 травня 2020 року в українській вільній бібліотеці «Вікіджерела» завершився другий в її історії конкурс «Книжкова Шафа», який тривав із середини лютого. За результатами конкурсу, силами двадцяти учасників та учасниць розпізнано та вичитано понад п’ять тисяч сканованих сторінок вільних творів. Розповідаємо про детальні результати конкурсу.

У 2018 році ми вперше провели конкурс «Книжкова Шафа». Його метою є наповнити українські Вікіджерела вичитаними творами, що розміщені під вільною ліцензією Creative Commons або перебувають у суспільному надбанні. Тоді у межах конкурсу було розпізнано та вичитано понад дві тисячі сторінок. 

File:Norderney, Bücherschrank am Onnen-Visser-Platz -- 2016 -- 5436-42.jpg
Громадська книжкова шафа у Німеччині (Дітмар Рабіх, CC BY-SA 4.0)

Щоб продовжити корисну роботу, цьогоріч «Книжкова Шафа» відкрилася вдруге. У результаті до неї долучилися майже вдвічі більше людей, ніж минулого разу — 20 користувачів/ок, а вичитано понад 200% позаминулорічного результату: 5279 сторінок творів.

Серед повністю вичитаних індексів є зокрема прижиттєві твори Івана Франка, Мирона Кордуби, Василя Чумака та Майка Йогансена. Також до цього списку увійшли переклади європейських класиків, як от Альфонс Доде та Генріх Кляйст. Крім цього, тепер у Вікіджерелах є повністю вичитані видання представників українського національного руху Другої світової війни, нормативно-правові акти та багато іншого.

Трійка переможців виглядає так:

  1. Leh Palych — 3384 вичитаних сторінок. Це вражаючий результат — він становить майже дві третини загального внеску конкурсу. До речі, цей користувач уже вдруге перемагає у конкурсі.
  2. Balakun — 709 сторінок. Навіть те, що цей користувач долучився пізніше за всіх, не зашкодило йому зайняти друге місце.
  3. Erik tavr — 418 сторінок. Що цікаво, цей учасник зробив суттєвий внесок у вичитування нормативно-правових актів 1940-х років.
Файл:Alphonse Daudet.jpg
Французький письменник Альфонс Доде. Тепер ви можете прочитати його твори українською у Вікіджерелах (фото в суспільному надбанні)

Переможці визначалися за бальною системою, в основі якої лежить кількість вичитаних сторінок. Оцінки могли збільшуватися у залежності від правопису, складності вичитування, формату тощо. Тож за кожну сторінку учасники отримували від 1 до 1,7 бала. Детальні підсумки можна побачити на сторінці конкурсу. 

Проєкт відбувся за підтримки «Вікімедіа Україна». Переможці конкурсу та його активні учасники отримають призи (сертифікати на покупку книжок) та/або сувеніри від організаторів.

Плануємо розвивати проєкт і сподіваємося, що «Книжкова Шафа» буде проведена втретє. Тим часом долучайтеся до розвитку Вікіджерел у будь-який зручний вам момент.

Читайте також

Опубліковано у Конкурси. Додати до закладок постійне посилання.