Відбудеться третій концерт із серії «Світова класика українською»

Серед наших проектів важливе місце займає серія музичних заходів під назвою «Світова класика українською». Цю ініціативу було започатковано як спільний проект із кафедрою перекладу Гуманітарного інституту Київського університету імені Бориса Грінченка у 2011 році.

Сама природа вокальної музики передбачає потребу в перекладах, адже вона є поєднанням інтонації і поезії, а поезію слухач завжди ліпше сприймає рідною йому мовою.

Українські вокальні переклади мають давню традицію, закладену такими поетами як М. Рильський, М. Лукаш, Л. Старицька-Черняхівська, Борис Тен, продовжили це і сучасні поети, серед яких Максим Стріха та Юрій Отрошенко. Оскільки так склалося, що вони переважно не видаються, а тому маловідомі, то саме задля виправлення цього культурного непорозуміння й існує проект «Світова класика українською».

Музей Лисенка

Музей Лисенка
(автор фото — Xsandriel, ліцензія CC-BY-SA-3.0)

Концерт «Микола Лисенко та його сучасники» у серії «Світова класика українською» стане третім. У програмі концерту прозвучать інструментальні та вокальні твори основоположника української композиторської школи Миколи Лисенка, а також твори його сучасників: М. Римського-Корсакова, П. Чайковського, Дж. Верді, Ф. Шуберта, Дж. Россіні, Ф. Ліста, М. Кропивницького, С. Рахманінова; вибір програми покликаний представити творчість Миколи Лисенка в контексті епохи музичного романтизму. Вокальні твори зарубіжних авторів прозвучать українською мовою в перекладах Юрія Отрошенка.

Концерт відбудеться 15 березня 2015 року о 15:00 у приміщенні Музею Лисенка за адресою: Київ, вул. Саксаганського 95.

Записи виконання творів буде викладено у Вікісховищі під вільною ліцензією, вони будуть використані для ілюстрування статей Вікіпедії та будуть доступні всім бажаючим.

About Vira Motorko

фанатка Вікіпедії
Опубліковано у Культура і мистецтво, Поточні події, Проекти з партнерами | Теґи: , , , , . | Додати в закладки: постійне посилання на публікацію.