У Вікіпедії стартує CEE Spring

Логотип конкурсу

Автор лого — Aktron (ліцензія CC-BY-3.0)

21 березня у Вікіпедії стартує «CEE Spring» — великий міжнародний проект з написання у Вікіпедію статей про країни Центрально-Східної Європи.

У минулому цей регіон Європи зазнав багатьох прикрих подій, що відбувались навесні, серед них: невдача Празької весни 1969 року, ескалація конфліктів у Нагірному Карабаху навесні 1988 року, загострення Придністровського конфлікту у березні 1992 року, початок облоги Сараєва у квітні 1992 року і — весна 2014 року, що означила початок війни на Донбасі.

Тому мета проекту «CEE Spring» — спільними зусиллями зробити весну 2015 року позитивною: доповнивши і створивши найважливіші статті про країни Центральної та Східної Європи, покращивши якість інформації про них різними мовами. Таким чином поглибляться знання європейців про сусідні країни, тіснішим стане інформаційний простір та зв’язки між спільнотами.

Проект триватиме з 21 березня до 31 травня 2015 року. Дописувачі по черзі писатимуть статті про країни регіону, починаючи з Албанії і Вірменії (21-27 березня) і закінчуючи Україною (23-31 травня). Таким чином, наприклад, українською мовою будуть створені й поліпшені статті про інші країни (наприклад, населення Вірменії, культура Латвії, словацька кухня, румунська музика, статті про головні міста, історичні події, найвидатніших митців, науковців, політиків, спортсменів і т. д.), а іншими мовами будуть писати й доповнювати статті про Україну й інші країни.

Список статей, які варто написати у першу чергу, можна подивитися у Вікіпедії. Найактивніші учасники отримають пам’ятні подарунки від організаторів.

Проект зміцнить уже наявний досвід міжнародної співпраці спільнот різних мовних розділів Вікіпедії цього регіону, прикладом якого є, зокрема Тиждень українсько-естонської співпраці. «CEE Spring» проводиться з ініціативи організацій Вікімедіа в Центрально-Східній Європі (WMCEE), що зародилася під час конференції WMCEE 2014 у Києві. Учасники конференції дійшли згоди, що цей спільний захід може стати прикладом локальної співпраці для інших регіонів світу.

 

About Vira Motorko

фанатка Вікіпедії
Опубліковано у Конкурси | Теґи: , , , . | Додати в закладки: постійне посилання на публікацію.

1 Responses to У Вікіпедії стартує CEE Spring

  1. Сповіщення: Перший тиждень CEE Spring — пишемо про Албанію та Вірменію | Вікімедіа Україна

Залишити коментар