Перший тиждень CEE Spring — пишемо про Албанію та Вірменію

Триває перший тематичний тиждень у конкурсі CEE Spring. Цей тиждень присвячено Албанії та Вірменії — невеликим країнам з багатими традиціями. Для розуміння місцевої історії, суспільства та культури вікіпедистами з цих країн створено список найважливіших статей. Щоб популяризувати знання про ці держави українською мовою, ми й запрошуємо всіх писати у Вікіпедію статті, яких ще немає.

Албанія майже невідома українцям, хоча цю балканську державу омиває мальовниче Адріатичне море, а місцева культура подарувала світові таких осіб як Мати Тереза чи оперна співачка Інва Мула, яку любителі кіно знають як голос Діви Плавалаґуни з бойовика «П’ятий елемент».

В останні роки країна переживає економічні труднощі, що спричинило масову еміграцію населення за кордон. У різних державах кримінальні елементи почали створювати угруповання, які отримали умовну назву «албанська мафія». До речі, такої статті в українській Вікіпедії поки що нема, і саме Ви маєте шанс її створити!

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:ALL_1742.JPG

Церква Св. Теодора в Бераті. Фото — призер конкурсу «Вікі любить пам’ятки 2014» в Албанії. Автор — Arbenllapashtica (CC-BY-SA-4.0)

Вірменія славиться своїми культурними та архітектурними пам’ятками, які сягають історією ще античних часів. Храми серед гірських вершин вражають монументальністю й відображають багате історичне минуле країни, яке, на жаль, мало і трагічні сторінки. 24 квітня цього року весь світ вшановуватиме 100-ті роковини Геноциду вірмен у Туреччині. Серед найвідоміших представників вірменського народу — композитор Арам Хачатурян і чемпіон світу з шахів Тигран Петросян. Вірменська шахова школа зараз є однією з найсильніших у Європі, а збірна країни тричі виграла світові Шахові олімпіади.

https://commons.wikimedia.org/w/index.php?title=File:Գառնի,_տաճար,_մարտ,_2011,_HDR.jpg

Храм Ґарні, збудований у I ст. н. е. Фото HrantKhachatrian (CC-BY-SA-3.0)

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Հանրապետության_Հրապարակ.jpg

Сучасний Єреван. Фото Sonanik (CC-BY-SA-3.0)

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Գոշավանք_-Նոր_Գետիկ.jpg

Монастир у селі Ґетік. Фото Z galstyan (CC-BY-SA-3.0)

За підсумками кожного тижня проекту «CEE Spring» найактивнішим учасникам будуть вручати призи та сувеніри. Це гарна нагода не лише дізнатися щось нове й допомогти розвитку вільних знань, а ще й отримати подарунки 😉

Користувач Вікіпедії Friend, від організаторів «CEE Spring» в Україні

Опубліковано у Вікітижні, Конкурси, Культура і мистецтво | Теґи: , , , , . | Додати в закладки: постійне посилання на публікацію.

Залишити коментар