Міністр освіти Нідерландів теж пише у Вікіпедію

Клара Петерс «Натюрморт з сирами, мигдалем і кренделями»

Клара Петерс «Натюрморт з сирами, мигдалем і кренделями»

З 29 червня по 12 липня 2016 року у Вікіпедії пройшов [подвійний] тиждень написання статей про культурну спадщину. У рамках акції свою першу статтю створила і міністр освіти, культури й науки Нідерландів Єт Бюссемакер (Jet Bussemaker) про картину художниці Клари Петерс «Натюрморт з сирами, мигдалем і кренделями», це сталося якраз напередодні Європейської конференції з оцифрування культурного надбання в Амстердамі.

Прикметно, що перші версії статті вилучено, оскільки там містилось порушення авторських прав, однак за кілька годин стаття вже мала нинішній цілком пристойний вигляд.

Результатом цієї акції стали 228 статей, написані 13-ма мовами, ще 10 було відчутно поліпшено. Автори статей про Фландрію і Брюссель отримають сертифікати подяки за участь від фламандського міністра Свена Гаца (Sven Gatz) та міністра-президента Брюсселя Руді Верворта (Rudi Vervoort) відповідно. Чимало зі статей про архітектурні пам’ятки та картини створено українською мовою:

Королівська церква Святої Марії (Брюссель)

Королівська церква Святої Марії (Брюссель). Фото від Gvdmoort, вільно ліцензоване під CC BY-SA

Франсіско-Хосе де Гойя «Ходулі»

Франсіско-Хосе де Гойя «Ходулі»

Нагадуємо, що у квітні 2015 року до Міжнародного дня пам’яток і визначних місць свою статтю написав також В’ячеслав Кириленко, тоді міністр культури України.

About Vira Motorko

фанатка Вікіпедії
Опубліковано у Вікітижні, Закордонний досвід, Культура і мистецтво | Теґи: , , . | Додати в закладки: постійне посилання на публікацію.

Залишити коментар