Обличчя Вікіпедії, історія третя: Валентина Кодола

Вікіпедія — це величезна вільна онлайн-енциклопедія, яка з’явилася не з повітря, а завдяки волонтерській роботі багатьох авторів. У тому числі, статті до неї пишуть — і не самі, а разом зі своїми учнями — такі натхненні вчителі, як Валентина Кодола з Черкащини. Про вчителя у Вікіпедії — наша третя історія #ОбличчяВікіпедії.
Валентина Кодола на нагородженні переможців конкурсу «Пам'ятки України: Крим». Автор фото — Ilya, вільна ліцензія cc by-sa 4.0

Валентина Кодола на нагородженні переможців конкурсу «Пам’ятки України: Крим». Автор фото — Ilya, вільна ліцензія cc by-sa 4.0

Вікімедіа Україна (ВМУА): Доброго дня, пані Валентино. Розкажіть трохи про себе, будь ласка.
Валентина Кодола: Доброго дня! Народилась я на Черкащині. Неподалік від міста Корсунь-Шевченківський, в мальовничому селі Шендерівка. Мій край — край Тараса Шевченка, Івана Нечуя-Левицького, Богдана Хмельницького. Можливо через те, я стала вчителем історії, закінчивши у 1996 році КНУ імені Тараса Шевченка. Любов до дітей та вчительської професії мені прищепила моя мама, яка навчала дітей української мови та літератури. Працюю в рідній школі, викладаю історію та зарубіжну літературу. Завжди прагну чогось нового, тому постійно в русі та пошуках тих методик, які зможуть зробити мої уроки цікавими та дадуть максимум знань моїм учням. Пишаюся й особистими досягненнями в житті — моєю донькою, нині випускницею КНУ імені Тараса Шевченка. Щоправда, її покликанням стала юриспруденція.

ВМУА: Розкажіть, будь ласка, як давно Ви у Вікіпедії? Скільки часу Ви їй присвячуєте?
Валентина: Вікіпедію я редагую з 2011 року. Сьогодні (25.11.2017) саме виповнилось 6 років й 1 день! (Досить цікавий день обрано для розповіді про себе). Час для даного ресурсу відводиться різний, залежно від того, що мені потрібно: редагувати, бути членом журі конкурсів з написання статей, розвивати Освітню програму чи просто використовувати її на вікі-уроках.

На нагородженні конкурсу «Пишемо про благодійність». Автор фото — Amakuha, вільна ліцензія cc by-sa 3.0

На нагородженні конкурсу «Пишемо про благодійність». Автор фото — Amakuha, вільна ліцензія cc by-sa 3.0

ВМУА: Як Ви почали редагувати Вікіпедію?
Валентина: У Вікіпедію я прийшла через те, про що вже говорила — завжди намагалась зробити свої уроки цікавішими та змістовнішими. Для цього використовували матеріали із статей Вікіпедії. І от у листопаді 2011 року я побачила банер з оголошенням про конкурс із написання статей «Французька осінь». Це мене дуже зацікавило. Й таким чином перша й конкурсна стаття «Зона (поезія)» була написана. Взагалі, конкурсних статей було 17. Роботу в проекті розпочала тільки з 6 тижня. За словами Користувач:Amakuha, Всеволод Ткаченко відзначив три мої статті, як «на його думку, бездоганні». Отримала «Спеціальний приз» від Всеволода Ткаченка і Диплом за високу якість статей про літературу Франції. А далі була перемога у конкурсі «Пишемо про благодійність». А далі ще низка перемог. Ну а потім я перейшла в «статус» журі конкурсних статей.

ВМУА: Що Вас спонукає редагувати Вікіпедію зараз?
Валентина: Редагуючи Вікіпедію та ставши членом ГО «Вікімедіа Україна», я визначилась із напрямком своєї діяльності — Освітня програма. Мотивів є декілька: хочеться працювати так, щоб було корисно для всього суспільства; хочеться, щоб у Вікіпедії можна було знайти необхідні матеріали у моїй роботі — така собі фахова зацікавленість; і хочеться бути розвиватися, бути сучасним педагогом — і вчити дітей, допомагати колегам.

ВМУА: Пані Валентино, за основним фахом Ви викладаєте у школі. Розкажіть про те, як Ви долучаєте учнів та колег до поширення вільних знань. Що спонукало Вас давати учням практичні завдання у Вікіпедії?
Валентина: Як уже згадувалось, Освітня програма дає широкий простір для застосування Вікіпедії в навчальному процесі. Так виникла ідея проводити вікі-уроки. (Вікі-уроки — нетрадиційні інтерактивні медійні уроки, де учні працюють з матеріалами Вікіпедії та інших сестринських проектів, засвоюючи навчальну тему. Такі уроки на етапі узагальнення та систематизації знань можуть супроводжуватись створенням колективної чи індивідуальних статей по темі). Таким чином, учні залучались до даного ресурсу з подальшим створенням освітніх курсів та написанням статей. Це розвивало їхні комунікативні навички та навички роботі в інтернеті із пізнавальними ресурсами, сприяло формуванню самостійного та критичного мислення. А далі виникла ідея провести тренінг для вчителів України з метою залучення до редагування Вікіпедії. Перший тренінг пройшов під девізом «Навчився сам, навчи своїх колег та учнів!». Це спрацювало! Потім було проведено «Круглий стіл» для вчителів, які стали активно редагувати Вікіпедію та брати участь в інших справах, зорганізованих ГО «Вікімедіа Україна». Нині працюємо над навчально-методичним посібником «Використання Вікіпедії та сестринських проектів в освітньому просторі», який має стати гарним помічником вчителям.

ВМУА: У розділі Вікіпедії українською мовою час від часу проводяться конкурси статей. Ви часто долучалися як член журі. Розкажіть про Ваш досвід. Що Вас найбільше у цій роботі радувало, а що засмучувало. Може є якісь цікаві історії, щоб поділитися?
Валентина: Так, я часто була членом журі. Насамперед, я сама пройшла не раз шлях конкурсантки, тому добре розуміла психологію та мотиви учасників. Намагалась бути толерантною саме з новачками, розуміючи, що перші прикрощі можуть назавжди відбити інтерес до написання статей. Напевно це мені вдалось, бо деякі конкурсанти стали активними редакторами та членами ГО «Вікімедіа Україна». Це найбільше радувало й радує. Засмучувало те, що не всі учасники розуміли призначення Вікіпедії й статті були поганого змісту. Адже ми прагнемо не тільки кількісного, а й якісного наповнення Вікіпедії. Тоді в мені «спрацьовувала» вчительська суворість. Ви знаєте, напевно, членами журі й мають бути вчителі. Цікаві історії? Чогось конкретного не можу сказати. Але сам процес був цікавий. Також цікаво було нагородждувати переможців, знайомлячись із ними. Вдивлятись не в нікнейми, а в живі обличчя, спілкуватись…

ВМУА: Чимало вчителів у всьому світі забороняють учням користуватися Вікіпедією, вважаючи її ненадійною. Яка Ваша думка?
Валентина: Мабуть, такі вчителі не люблять свою країну, не люблять свою мову. Адже легко щось засудити, важче стати й зробити. Якщо когось щось не влаштовує у Вікіпедії — звісно, такі моменти є, — зроби її кращою своїм внеском та внеском своїх вихованців.

ВМУА: Від моменту появи доручення Гройсмана про сприяння наповненню Вікіпедії було чимало відгуків від освітян про цю ініціативу, і позитивних, і не дуже. Які настрої панують серед Ваших колег?
Валентина: Знаєте, всі ми різні. Вчителі також бувають різні, маючи свій арсенал формування знань, умінь та навичок. Вікіпедистами або народжуються, тоді легше, або стають, тоді важче. Не завжди ми бажаємо робити те, що важче. Але приклад моїх колег поширюється. Й саме прикладом, а не примусом, можна когось залучати до наповнення Вікіпедії. Все ще попереду 🙂

ВМУА: Ми писали у блозі про корисність Вікіпедії у навчанні. Чим Ви могли б доповнити ці твердження? Чи спростувати? Чи вважаєте Ви, що школа (а може й, взагалі, держава) повністю використовує потенціал Вікіпедії саме в освіті?
Валентина: Звісно, що матеріали Вікіпедії не замінять підручник. Але світ міняється, він стає гіперактивним. Учні надзвичайно захоплені, коли ми на уроках працюємо із вікіпедійними статтями, пірнаючи «синіми» посиланнями у світ знань. Оживляються навіть слабші учні, тому Вікіпедія — гарний матеріал для особистісного зорієнтованого навчання. Це вже не роботи, які відтворюють навчальний матеріал, а активні його творці.

ВМУА: Ви проводили вікіуроки у своєму класі, вікілінійки. Поділіться досвідом, будь ласка. Що є найскладнішим для учнів у Вікіпедії, а що дається найлегше? Які відгуки від учнів ви чуєте?
Валентина: Звісно, що легше працювати із статтями готовими, важче їх писати. Але все це учням дуже цікаво.

ВМУА: Чи є якісь ідеї чи/та проекти, які Ви хотіли б реалізувати, використовуючи Вікіпедію як інструмент в освіті?
Валентина: Про це я вже згадувала: тренінги, «круглі столи», методичні посібники для вчителів, вікітабір. Наступні ідеї, думаю, прийдуть в процесі.

WMUA Wikitraining 20-21 08 2016 Anntinomy07

Учасники вікітренінгу для педагогів, ініційованого В. Кодолою. Автор фото — Anntinomy, вільна ліцензія cc by-sa 4.0

ВМУА: Як ви ставитеся до «менших» вікіпроектів, таких як Вікідані, Вікіновини, Вікісловник, Вікіцитати тощо?
Валентина: Дуже добре! Недарма наш навчальний посібник в назві має слова «сестринські проекти». Розробила методичні прийоми використання цих проектів на уроках, ділюсь з колегами.

ВМУА: Що, на Вашу думку, є рисою, яка відзначає вікіспільноту (зокрема, в Україні)? Що вирізняє і об’єднує цих людей?
Валентина: Вікіпедію редагують патріоти, які люблять свою Україну та бажають, щоб україномовна Вікіпедія була найкращою в світі.

ВМУА: Які ваші власні плани на майбутнє?
Валентина: Просування Освітньої програми. Якщо ти пов’язав своє життя із Вікіпедією один раз, то вже назавжди….

ВМУА: Дякуємо!

About Vira Motorko

фанатка Вікіпедії
Опубліковано у Особистості | Теґи: , , . | Додати в закладки: постійне посилання на публікацію.

Залишити коментар