Анонс: #WikiGap — міжнародна акція з подолання гендерної нерівності

WikiGap — це заходи з нагоди Міжнародного жіночого дня,  що має на меті розширення контенту і написання статей для Вікіпедії про видатних жінок, експерток різних сфер. Акція #WikiGap ініційована посольствами Швеції  і проводиться у партнерстві з відділеннями Фонду Вікімедіа, вікіпедистами на початку березня у понад 40 країнах, від Швеції до В’єтнаму, від Єгипту до Колумбії.

WikiGap KyivВікіпедія є найбільшою онлайн-енциклопедією в світі, яка створюється її користувачами. Знання – це сила, і Вікіпедія здатна розширити наше уявлення про світ. Проте і в онлайн-енциклопедії, так і в суспільстві загалом, існує дисбаланс між представленністю жінок та чоловіків – у Вікіпедії більше статей про чоловіків, ніж про жінок, існує нерівність у гендерному складі активних редакторів цього проекту.

90% авторів статей в Вікіпедії – чоловіки. В енциклопедії в чотири рази більше статей про чоловіків, ніж про жінок. Ця статистика відрізняється залежно від країни, але, попри дрібні відмінності, інформації про жінок значно менше, ніж про чоловіків, незалежно від мови, якою Ви читаєте статті у Вікіпедії. Наприклад, в українській версії Вікіпедії кількість біографічних статей про жінок становить менше ніж 14% від загальної кількості біографічних статей. Ми хочемо це змінити.

Швеція є першою країною в світі, яка має феміністичну зовнішню політику. Ми переконані, що гендерна рівність – це справедливо і правильно, і що вона є головною умовою сталого миру та безпеки.

Зовнішня політика Швеції пов’язана з правами жінок, представництвом їхніх інтересів і ресурсами. Завдяки#WikiGap ми бажаємо надати голос жінкам. Ми намагаємося збільшити присутність жінок у Вікіпедії.

17—18 березня запрошуємо всіх охочих редагувати та створювати статті в Українській Вікіпедії про значимих жінок України та світу. Захід проводиться Посольством Швеції в Україні, ГО «Вікімедіа Україна» за підтримки Могилянської школи журналістики.

Формат:

    • 17—18 березня — онлайн, цілодобово, там, де вам зручно.
    • 17 березня з 12:00 — марафон зі створення статей у Могилянській школі журналістики, НаУКМА, вул. Волоська, буд. 8/5, корпус 4, «Медіацентр DFJ». Реєстрація обов’язкова.

Подробиці на сторінці заходу та події у Facebook.

Опубліковано у Анонси, Поточні події. Додати до закладок постійне посилання.

1 Responses to Анонс: #WikiGap — міжнародна акція з подолання гендерної нерівності

  1. Сповіщення: І ще про Вікіманію. Говорять учасники конференції | Вікімедіа Україна

Залишити коментар