Cпівпраця «Вікімедіа Україна» та МЗС: Розповідаємо про Україну на міжнародній арені

У травні стартує проєкт з наповнення української Вікіпедії інформацією про українську дипломатію, а також наповнення інших мовних розділів інформацією про Україну. У партнерстві з Міністерством закордонних справ України «Вікімедіа Україна» проведе тематичний Місяць української дипломатії в українській Вікіпедії, а також серію вебінарів для представників українських дипломатичних установ.

Автор: The Emirr, CC BY-SA 3.0

Онлайн-марафон «Місяць української дипломатії» в українській Вікіпедії пройде з 1 по 31 травня. Під час марафону усі охочі можуть створювати та полішувати статті про українську зовнішньополітичну діяльність — відносини з іншими країнами, участь України в міжнародних організаціях, євроінтеграційні процеси, а також публічну дипломатію.

Чимало статей про дипломатію в українській Вікіпедії вже започатковано, але потрібні посилені зусилля волонтерів, щоб оновити та доповнити їх. Наприклад, в українській Вікіпедії є детальна стаття «Україна і Європейський Союз», яка не оновлювалася суттєво вже кілька років — тож у рамках марафону це можете зробити саме ви. Або ж у Вікіпедії немає окремої статті про відносини України із Сирією — і учасники проєкту можуть її створити. Створювати й поліпшувати статті можна також на теми історії української дипломатії. 

Долучитися до марафону зможуть всі охочі. Започатковувати та покращувати статті необхідно відповідно до правил Вікіпедії: внесена інформація має базуватись на надійних джерелах інформації, посилатися на них і не містити плагіату. Також слід дотримуватися нейтральної точки зору та обирати теми, що відповідають критеріям значимості. Можна обрати з запропонованих тем; також ми запрошуємо додавати ваші пропозиції актуальних тем до створення та поліпшення.

Дипломатичні установи України за кордоном розпочинають публікувати на своїх ресурсах довідкову інформацію та документи про дипломатичні відносини з відповідними країнами, інформацію про політиків та громадських діячів, важливі дати, події та місця.  Їх можна буде використовувати як джерела для статей.

«Місяць української дипломатії — це гарна нагода розширити представлення України та її дипломатичної діяльності. Часто статті на цю тему є застарілими та містять неточності навіть у статтях українською мовою, а в деяких мовних розділах — інформація майже повністю відсутня. Ми пропонуємо всім охочим долучитися до наповнення Вікіпедії неупередженою інформацією про Україну та її діяльність на міжнародній арені. Спочатку ми починаємо з української Вікіпедії, але в перспективі можемо провести схожі марафони й іншими мовами», — прокоментував Антон Процюк, менеджер проєктів ГО «Вікімедіа Україна».

Друга частина співпраці «Вікімедіа Україна» з Міністерством закордонних справ — серія ознайомчих вебінарів для працівників дипломатичних установ України про функціонування Вікіпедії, правила та принципи роботи ресурсу. Це допоможе українським дипломатам за кордоном краще розуміти процеси, пов’язані з Вікіпедією, у публічному просторі, а також в перспективі долучатися до організації схожих тематичних акцій у країнах, де вони перебувають. Перші вебінари з загальним оглядом Вікіпедії як ресурсу проводяться вже у квітні.

Опубліковано у Анонси, Поточні події, Проекти з партнерами. Додати до закладок постійне посилання.

1 Responses to Cпівпраця «Вікімедіа Україна» та МЗС: Розповідаємо про Україну на міжнародній арені

  1. Сповіщення: Зустріч дипломатів та вікіпедистів: Підсумки Місяця української дипломатії у Вікіпедії | Вікімедіа Україна

Залишити коментар